Boghandleren fra Hong Kong taler ud

I oktober forsvandt Lam Wing-kee pludseligt. Det samme gjorde fire af hans kolleger fra en boghandel i Hong Kong, der er kendt for at sælge kinakritiske bøger. Nu er han løsladt og afslører detaljerne om tiden i kinesisk fangenskab.

Den løsladte boghandler fra Hong Kong, Lam Wing-kee, vinker søndag til sine støtter uden for butikken Causeway Bay Books, hvorfra han deltog i en protestmarch gennem Hong Kongs gader, efter at han har løftet sløret for de kinesiske myndigheders fængsling og ikke mindst afhørings­metoder over for ham, fordi han udgiver systemkritiske bøger og publikationer. Marchen omfattede også underskriftindsamling og bannere med kritik af det kinesiske styre. (Foto: Bobby Yip/Reuters, Alex Hofford/EPA og Jerome Favre/EPA) Fold sammen
Læs mere

»Dette her handler ikke kun om mig. Det handler om alle i Hong Kongs frihed. Den kinesiske regering har tvunget Hong Kongs beboere ned ad en blindgyde.«

Lam Wing-kee var tydeligvis frustreret og vred, da han satte ord på et forløb, der har rystet Hong Kong. I otte måneder blev han holdt indespærret på det kinesiske fastland og fik først i denne uge lov til at vende hjem. Opholdet i fangenskab skyldtes hans tilknytning til en boghandel med speciale i publicering af kinakritiske bøger.

På papiret burde Hong Kong have både ytrings- og pressefrihed. Friheder sikret under aftalen om »ét land, to systemer«, der har været på plads, siden den tidligere britiske koloni igen blev kinesisk for snart 20 år siden. Men sagen om boghandlen vidner om, at byens indbyggere ikke længere kan vide sig sikre på, hvilke rettigheder myndig­hederne på fastlandet respekterer.

I efteråret forsvandt fem personer med tilknytning til forretningen pludseligt. En blev sidst set i Thailand, en anden i Hong Kong, mens tre forsvandt, efter at de var taget til det kinesiske fastland. Siden dukkede de alle op i Kina.

Angiveligt blev 61-årige Lam Wing-kee sat på fri fod med ordre om at vende tilbage med informationer om alle boghandlens kunder. Men det kommer ikke til at ske. Tilbage i Hong Kong indkaldte han i stedet til et presse­møde.

»Det kan også ske for dig, hvis jeg ikke taler ud om det,« forklarede han. Og det gjorde han så. Talte ud. Om hvordan han blev pågrebet og sidenhen behandlet. En detaljeret beretning, der står i skærende kontrast til den officielle kinesiske udlægning, hvor alle fem frivilligt har samarbejdet.

24. oktober 2015 krydsede Lam Wing-kee grænseovergangen fra Hong Kong til fastlandskina for at besøge sin kæreste i Shenzhen. Her blev han pågrebet af kinesiske sikkerhedsstyrker, der lagde ham i håndjern. Han fik bind for øjnene og blev sat på et tog. Turen varede i timevis og transporterede ham flere hundrede kilometer nordpå til Zhejiang-provinsen. Han fortæller, hvordan han blev placeret i en isolationscelle og indlagt til rutinemæssige forhør om forlægger­branchen i Hong Kong. Cellen var under konstant overvågning af en kinesisk vagt. Fangevogterne tvang ham til at skrive under på en aftale om, at han ikke ville have en advokat og ikke ville kontakte sin familie.

Først i februar fik Lam Wing-kees familie og venner bekræftet deres bange anelser. Det skete, da kinesisk TV viste en tilståelse fra ham. Men de offentlige indrømmelser var falske og instruerede, fortæller han nu.

»Det var et show, og jeg accepterede det. De gav mig et manuskript. Jeg var nødt til at følge det. Hvis jeg ikke fulgte manuskriptet nøje, tog de optagelsen om,« forklarede Lam Wing-kee på et pressemøde forleden.

Kun én af de fem boghandlere er stadig tilbageholdt. De tre andre er hjemme i Hong Kong, men har været yderst sparsomme med informationer om deres oplevelse. Det er derfor første gang, at en af boghandlerne står frem med sin personlige beretning.

»Lam Wing-kee har sprængt de kinesiske myndigheders historie i stykker. Han har afsløret, hvad mange hele tiden havde mistanke om: At dette var en samlet operation af de kinesiske myndigheder for at slå ned på boghandlerne,« siger Mabel Au, direktør for Amnesty International i Hong Kong, til BBC.

Berlingske har løbende været i kontakt med datteren til den sidste boghandler, som stadig er i kinesisk varetægt. Han hedder Gui Minhai og er kinesiskfødt, men har været svensk statsborger siden 1996.

»Det er nu hævet over enhver tvivl, at min far på samme måde som Lam også blev bortført og tvunget til at tilstå forbrydelser på TV, han ikke har begået, og til at afvise hjælp fra familie og advokater. Kina bliver nødt til at gøre noget ved den ulovlige behandling af min far og hans kolleger og sikre, at min far kan vende sikkert hjem,« skriver hun i en mail til Berlingske.