Kinesisk kritik af mr. Hong Kong

Asiens rigeste person, Li Ka-shing, rydder op i familieimperiet og registrerer sine virksomheder på Caymanøerne. Han er ikke længere vigtig for Kina, lyder det i kinesiske statsmedier.

Asiens rigeste mand, 86-årige Li Ka-shing, er hidtil blevet fremhævet som en eksemplarisk og patriotisk erhvervsmand, men nu fremstiller den statsejede presse ham i stedet som en kynisk spekulant. Foto: Alex Hofford/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I en alder af 86 år holder Li Ka-shing fysikken i orden med en runde golf hver morgen klokken seks. Resten af dagen går med at lede et gigantisk forretningsimperium skabt over et halvt århundrede. Bygget op fra bunden af en fattig knægt fra Sydkina.

Og der er nok at holde styr på. Li Ka-shing er nået ufatteligt langt, siden han i 1950erne lånte penge af venner og familie til at starte en simpel produktion af plastikblomster. Hong Kong er hans hjemmebane, hvor han ubetinget er den rigeste og mest magtfulde erhvervsboss – med en formue på over 200 milliarder kroner.

Supermand, bliver han kaldt. Manden med de karakteristiske briller har om nogen været synonym med den tidligere britiske kronkolonis kommercielle udvikling. Med tiden har hans investeringer fundet vej til et utal af brancher. Alt fra ejendomme og detailhandel til havnedrift og telekommunikation er en del af Li Ka-shings enorme portefølje. Og da det kinesiske fastland blev åbnet op for investeringer udefra, blev det starten på et nyt investeringseventyr. Godt hjulpet på vej af tætte kontakter til toppen af Kommunistpartiet.

I dag er Li Ka-shings virksomheder til stede i over 50 lande. Særligt investeringsmuligheder i Europa har de seneste år fået opmærksomhed.

Ude i kulden

Pilen peger derimod den anden vej for Li Ka-shings aktiviteter hjemme i Hong Kong og på det kinesiske fastland. Siden 2013 har han solgt ud af sine ejendomme i Kina, mens en ny omstrukturering sender virksomhedsimperiet fra Hong Kong til Caymanøerne. Planen er at samle de mange forskellige aktiviteter under to nye konglomerater i det caribiske ørige med de fordelagtige skatteregler.

I Kina har reaktionen ikke været positiv. Li Ka-shing, der i årevis blev fremhævet som en eksemplarisk og patriotisk erhvervsmand, er nu ude i kulden. I den statsejede presse bliver han i stedet fremstillet som en kynisk spekulant.

Kursskiftet skyldes angiveligt, at hans nye prioriteter kan tolkes som manglende opbakning og tiltro til den kinesiske økonomi. Avisen Global Times, der er ejet af Folkets Dagblad, skriver i en leder, at Li Ka-shing ikke længere er den rollemodel for det kinesiske folk, han tidligere har været. Og at han ikke er lige så vigtig, som han var engang.

»Lis investeringer er en dråbe i havet sammenlignet med den kinesiske økonomis enorme størrelse. Der har været utallige pessimistiske forudsigelser om Kina, men alle har vist sig at afvige fra sandheden,« skriver avisen, der i stedet fremhæver en ny generation rollemodeller i erhvervslivet. Det gælder folk som Jack Ma fra IT-giganten Alibaba.

Kamp om førstepladsen

Netop Jack Ma overhalede for en kort stund Li Ka-shing som Kinas og Asiens rigeste person. Det skete i forbindelse med Alibabas børsnotering i New York sidste år, men Li Ka-shings seneste tiltag skulle angiveligt have sendt værdien af hans aktiebeholdning så meget i vejret, at han nu igen indtager førstepladsen. Selv nægter han at have fjernet sit fokus fra Hong Kong og Kina. Men pengene strømmer fortsat mod Europa.

Senest har et af hans foretagender vist interesse for den britiske mobiloperatør O2. En handel der kan ende med at løbe op i omkring 100 milliarder kroner, og blive den største Li Ka-shing har foretaget i udlandet. Hvad der har fået ham til at sælge ud i Asien og købe op i Europa, findes der flere bud på. Faldende vækst i Kina og et mættet boligmarked i Hong Kong bliver ofte nævnt. Andre spekulationer går på, at Li Ka-shings forbindelser i toppen af den kinesiske ledelser ikke er, hvad de har været.