Menneskejagt i Hong Kong: Kidnappere forsvundet med millioner

Flere hundrede betjente i Hong Kong er på jagt efter seks gerningsmænd, der kidnappede et medlem af byens stenrige elite og slap af sted med 24 mio. kroner. Hong Kong har før været centrum for spektakulære kidnapningssager.

Den 29-årige Queenie Rosita. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/HONGKONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I tre dage blev 29-årige Queenie Rosita Law holdt fanget på en ukendt adresse i Hong Kong. Nu er hun på fri fod – men det samme er gerningsmændene bag den mest opsigtsvækkende kidnapning i den asiatiske finansmetropol i årevis.

Det hele begyndte tidligt lørdag morgen for en uge siden på en eksklusiv adresse i Hong Kong. Queenie Rosita Law befandt sig i sit hjem, da seks personer begik indbrud. De tømte stedet for kontanter og genstande til en værdi af over halvanden mio. kroner. Men deres mest værdifulde fangst var Queenie Rosita Law selv. Hun er barnebarn af stifteren af tøjkæden Bossini, der er en lokal milliardforretning og noteret på børsen i byen. Bossini har over 1.000 butikker på verdensplan med Kina og Taiwan blandt de vigtigste markeder. Mange af butikkerne bliver drevet efter et franchise-koncept, men i den øverste ledelse, er det fortsat familien Law, der sidder i spidsen.

Familien hører til blandt den kommercielle og sociale elite i Hong Kong, der har tjent styrtende med penge på Kina og Hong Kongs økonomiske vækst. Den form for rigdom er svær at holde hemmelig, så da gerningsmændenes første krav om løsepenge tikkede ind, lød beløbet på omkring 43 mio. kroner. Efter flere dages forhandlinger blev parterne enige om en løsesum på 24 mio. kroner. Pengene blev i tirsdags fordelt i 28 plastiksække og afleveret af Queenie Rosita Laws far på en bjergvej langt fra byens finans­centrum. Kort efter blev det 29-årige offer sluppet fri i nærheden. Gerningsmændene tog flugten i en bil på falske nummerplader med politiet i hælene. Hvordan, det lykkedes dem at slippe væk, er stadig en gåde. Politiet havde sat adskillige vejspærringer op, men lige lidt hjalp det. Både gerningsmænd og pengene var som sunket i jorden.

Indbrudsbande eftersøges

Det var begyndelsen på en menneskejagt, der stadig finder sted. Politiet i Hong Kong mistænker en kinesisk bande for at stå bag kidnapningen. Angiveligt havde de specialiseret sig i at begå indbrud i de mange luksuriøse boliger i området, hvor også Queenie Rosita Law bor. Billeder af flere af bandemedlemmerne er blevet offentliggjort, og myndighederne i Hong Kong har bedt det kinesiske grænsepoliti være ekstra opmærksom. Jagten på de efterlyste personer er en af de største i Hong Kong i årevis. Helikoptere og både fra kystværnet er involveret, mens flere hundrede betjente finkæmmer de områder, hvor banden menes at gemme sig eller have opholdt sig. Indtil videre har politiet kun haft held med at finde et tidligere skjulested. Midt på ugen stod Queenie Rosita Law for første gang frem. Hun havde hverken lidt fysisk eller psykisk overlast og var trods den voldsomme oplevelse i god behold, forsikrede hun. Hun deler skæbne med adskillige andre borgere fra velhavende familier, der har oplevet at blive kidnappet. De mest kendte sager fandt sted i 1990erne, hvor en af Asiens rigeste personer, Li Ka-shing, blev afpresset for mange hundrede mio. kroner, da hans søn blev kidnappet. Løsesummen var i samme størrelsesorden, da milliardæren og ejendomsmatadoren Walter Kwok Ping-sheung blev taget som gidsel. I begge tilfælde var bagmanden Cheung Tze-keung fra det kinesiske fastland – også kendt som Big Spender.

 

I andre tilfælde har målet for kidnapningerne været rige udlændinge. I 2013 blev en indisk forretningsmand lokket til Hong Kong med løfter om en lukrativ ejendomshandel og siden kidnappet. På papiret er Hong Kong ellers et af de steder i Asien, hvor der bliver begået mindst kriminalitet. Ifølge professor i samfundsvidenskab ved Hong Kongs Institut for Uddannelse, Sonny Lo, har de enorme løsesummer fra tidligere sager inspireret andre kidnappere og ført til flere gidseltagninger over årene. Han frygter derfor, at den nuværende sag vil få flere bander til at forfølge den ofte meget indbringende form for kriminalitet.

»Hvis de seks til sidst bliver anholdt, vil det selvfølgelig ikke gå ud over lov og orden i Hong Kong. Hvis de seks kidnappere ikke bliver anholdt i et stykke tid eller nogle af dem slipper væk, så er det måske en mulighed, at flere tilfælde vil finde sted i fremtiden,« udtaler han til New York Times.