Belgien bekæmper terrorfrygt med turisttelefoner

Bruxelles har taget en ualmindelig utraditionel metode i brug for at modvirke byens ry som terrorrede.

En mand tager den meget omdiskuterede turisttelefon i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Trods herligheder som verdens bedste chokolade, vafler og øl, attraktioner som Grand-Place og Manneken-Pis og helte som Tintin og Smølferne har Bruxelles haft svært ved at tiltrække turister i vanligt antal, efter at myndighederne et par dage i november stort set lukkede byen af frygt for et nært forestående terrorangreb.

Dette og Bruxelles-forbindelserne til terroren i Paris har ifølge den lokale turistorganisation Visit Brussels fået alverdens medier til at tegne et fejlagtigt billede af Bruxelles som en krigszone. Nu er Visit Brussels så gået til kamp mod terrorfrygten med ... telefoner. I praksis telefoner placeret på tre centrale pladser i Bruxelles, som turister har kunnet ringe til for at høre, hvordan stemningen er.

»Ser du nogen, som slås med våben og bomber,« lyder spørgsmålet fra en turist, der ringer til telefonen, som er opstillet på Place Flagey i den smarte, sydlige del af Bruxelles.

»Absolut ikke,« svarer en forbipasserende med et grin, da hun tager telefonen.

Også i bydelen Molenbeek, der er blevet kaldt en terrorrede på grund af flere af Paris-terroristernes forbindelser til bydelen, har turistorganisationen haft opstillet en telefon på den centrale Place Communale.

»Hvis du vil komme til Molenbeek, så er du velkommen. Lyt ikke til CNN, BBC eller andre. Helt ærligt, så er det et rigtigt godt sted,« fortæller en af de lokale Molenbeek-borgere i den video, som Visit Brussels nu har offentliggjort for at bekæmpe billedet af Bruxelles som en terrorrede.

Opkald fra 154 lande på bare fem dage

»Bare hop på flyet og kom,« lyder beskeden fra en ung hipster, der tager telefonen på Mont des Arts med den flotte udsigt til det legendariske rådhustårn på Grand-Place.

At dømme efter charmeoffensivens omtale, kan reklamekampagnen måske blive en succes. De fem dage, hvor de tre telefoner var sat op, indløb der ifølge Visit Brussels 12.688 opkald fra 154 lande, ligesom kampagnen er blevet omtalt flere end ni millioner gange på de sociale medier.

Trods fortsatte arrestationer og undersøgelser af flere terrormistænkte med belgisk-marokkansk baggrund ligner livet i Bruxelles da efterhånden også sig selv med masser af liv på markeder, barer og restauranter. Dog har en isnende kulde med op til ti graders frost – og så koldt er det sjældent i Bruxelles – lagt en dæmper på udendørslivet de seneste dage. Mod vejret hjælper selv telefoner ikke. Her må man holde sig inden døre og nyde de belgiske lækkerier.