»Befolkningen i Gaza er spærret inde – nærmest som i et fængsel«

Den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), der er på besøg i Mellemøsten, vurderer, at det lige nu ser sort ud for fredsforhandlingerne i regionen. Palæstinenserne skal tilbydes nogle reelle fremtidsmuligheder, mener han.

Natten inden den danske udviklingsministers besøg i Mellemøsten blev Gaza-striben udsat for en række israelske luftangreb. Ifølge israelske sikkerhedskilder var det et svar på palæstinensisk morterbeskydning af Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAID KHATIB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA BY/JERUSALEM: Den danske udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), leverede i går en skarp beskrivelse af forholdene i Gaza-striben. Eleverne på pigeskolen »Beach Prep B« i det nordlige Gaza smilede, dansede og talte engageret med den danske udviklingsminister under hans besøg, men i det store billede havde den danske repræsentant svært ved at se lyspunkterne.

»Befolkningen i Gaza er spærret inde – nærmest som i et fængsel. Det er deprimerende at se, hvordan folk lider. Så mange veluddannede, der ikke kan få udnyttet deres evner,« sagde udviklingsministeren, der i går foretog den nuværende danske regerings første officielle besøg i den omstridte palæstinensiske sandstribe.

Situationen i Gaza er blevet alvorlig forværret, efter at militæret i Egypten har afsat den egyptiske præsident. Samtidig har militæret og de egyptiske sikkerhedsstyrker indledt en klapjagt på Det Muslimske Broderskabs politiske ledelse og sympatisører.

Det har også ramt den islamistiske Hamas-regering i Gaza-striben, og det egyptisk militær har ifølge lokale palæstinensere ødelagt »op til 95 procent og flere end 500« af de smuglertunneller til Egypten, der har udgjort en livline for en trængte befolkning.

Fra den israelske side har regeringen igen strammet grebet og lukket for indførelse af blandt andet byggemateriale. Israelsk militær har bortset fra den nu lukkede grænse til Egypten total kontrol med al bevægelse til og fra Gaza-striben, til havs, til lands og fra luften, hvor der udelukkende er israelske jagerfly og droner.

Et sørgeligt resultat

Våbenhvilen, der blev aftalt efter en ugelang militær konflikt mellem Israel og Hamas-styret for næsten nøjagtig et år siden, viser også tegn på sprækker. Om natten inden Christian Friis Bachs besøg var der israelske luftangreb mod mål i Gaza-striben både i nord og syd. Ifølge israelske sikkerhedskilder var det et svar på palæstinensisk morterbeskydning ind i Israel. For udviklingsministeren er det endnu et sørgeligt resultat af den mangeårige konflikt mellem israelere og palæstinensere.

»Det er trist at se inaktiviteten i gaderne, i butikkerne og i landbruget. Jeg tror på, at Gaza kunne blive Mellemøstens Singapore,« siger han.

Han ved også godt, at det har lange udsigter. Ikke bare situationen i Gaza, men også den israelske besættelse af Vestbredden blokerer for palæstinensisk udvikling. Den danske regering har tidligere set optimistisk på de direkte fredsforhandlinger, der blev iværksat af USA i efteråret, men nu er han væsentlig mere pessimistisk. Og besøget i Mellemøsten har ikke vist ham vejen frem.

»Forhandlingerne er gået i hårdknude, og for fredsprocessen er det meget kritisk. Det er afgørende, at den fortsætter,« siger Friis Bach.

Begge parter skal bidrage

I Israel trak det overskrifter, ophedede debatter og analyser i medierne, da USAs udenrigsminister, John Kerry, for nyligt langede hårdt ud efter de israelske bosættelser og den israelske regerings vilje til at finde en fredsløsning. Efterfølgende kom den franske præsident, Francois Hollande, og leverede en tale i Knesset med krav om, at den israelske regering helt indstiller byggerierne i bosættelserne og arbejder mod en aftale med Jerusalem som en delt hovedstad i en tostatsløsning.

En dansk udviklingsminister giver i sagens natur ikke samme genlyd, men det er første gang, at den nuværende danske regering ved selvsyn ser parterne an i Mellemøstkonflikten.

»Begge parter må afstå fra handlinger, der modarbejder en løsning, og vi har sagt klart, at bosættelser er en blokering for freden. Begge parter må bidrage, og ytringer imod en fredsløsning fra begge sider er ikke konstruktive. Palæstinenserne må afholde sig fra glorificerende ytringer om militante,« fastslår Friis Bach.

Danmark spiller en rolle i Mellemøstkonflikten som medlemsland i EU, der er repræsenteret i Mellemøstkvartetten. Desuden er Danmark et vigtigt donorland for det palæstinensiske selvstyre, både når det gælder humanitær bistand og opbygningen af palæstinensiske institutioner som forberedelse til en fremtidig, selvstændig palæstinensisk stat.

Christian Friis Bach sagde i forbindelse med sit besøg, at regeringen fra næste år vil udvide det danske donorbidrag til palæstinenserne fra 200 millioner kroner til 250 millioner kroner.

Det største ønske er frihed

Selv hvis det – som de fleste i Mellemøsten i øjeblikket forventer – ikke bliver til en endelig fredsløsning indenfor forhandlingernes tidsramme, der strækker sig frem til april-maj næste år, er udviklingsministeren indstillet på, at Danmark fortsat skal give økonomisk støtte til en tostatsløsning, der i så fald vil virke meget langt væk.

»Vi vil ikke svigte vores engagement med palæstinenserne. Der er brug for arbejdspladser til palæstinenserne og økonomisk udvikling. Der påhviler Israel et ansvar for ikke at modarbejde både med besættelse og bosættelser. Beskæftigelse vil føre til den sikkerhed, der er brug for. Det er det eneste, der kan føre til en fredelig løsning,« sige han.

Det er også ønsket for nogle af pigerne i en klasse i pigeskolen i Gaza, der møder den danske minister. Han spørger dem om, hvilke menneskerettigheder der er vigtigst for dem. En siger frihed, en anden siger muligheden for at bevæge sig frit. Blandt de omkring 40 14-årige piger har én været i Egypten og én været i Saudi-Arabien. Resten har tilbragt hele deres liv inde i den lille Gaza-stribe, der regnes som tættest befolkede sted på jorden.

Filippo Grandi, afgående generalkommisær for FNs særlige flygtningeorganisation for palæstinenserne, UNRWA, har netop advaret om, at den forstærkede blokade fra Israels side og de egyptiske lukninger af tunnellerne er ved at få alt til at gå i stå.

»Gaza er hastigt ved at blive ubeboelig, og det vil nødvendigvis – som tidligere set – resultere i yderligere konflikter, der vil påvirke civile i Gaza og i det sydlige Israel, medmindre man tager fat i årsagerne til dem,« siger Grandi i en erklæring.

Taler ikke med Hamas

På vej gennem Gaza kører den danske delegation forbi Hamas’ premierminister, Ismail Haniyas, privatbolig i en flygtningelejr lige ud til Atlanterhavskysten. Danmark taler ikke med Hamas-styret, der regerer enevældigt i Gaza-striben, fordi den danske regering ligesom resten af EU, USA og Israel betegner Hamas som en terrororganisation.

Problemerne i Mellemøsten tårner sig op. Der bliver hele tiden flere, og som den danske udviklingsminister konstaterer ser det svært ud med løsningerne.