Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
SYRIEN: Assad er færdig. Ifølge major Lars Cramer-Larsen fra Forsvarsakademiet er det nu blot et spørgsmål om tid, før præsident Bashar al-Assads militær er så svækket af masse-afhopninger og en oprørshær, der konstant vokser i styrke, at han må træde tilbage.
- Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men om hvornår Assad må gå af, siger majoren, som bygger vurderingen på, at Assad ikke længere kan levere sikkerhed for sit folk eller økonomisk, industriel eller civil udvikling.
- Syrien er nu en »mislykket stat«. Et land i krig. Assad har mistet sin legitimitet og står til at blive indstævnet for den internationale krigsforbryderdomstol for civile drab, siger Lars Cramer-Larsen.
Hans analyse kommer på et tidspunkt, hvor borgerkrigen i Syrien ser ud til at være gået ind i sin afgørende fase. Oprørshæren har taget kontrollen over samtlige grænseovergange mellem Syrien og Irak samt to tyrkiske grænseovergange.
Chefen for efterretningstjenesten, Hisham Bekhtya, er død af sine kvæstelser efter bombeangrebet mod et ministermøde i Damaskus for to dage siden, som i forvejen har kostet forsvarsministeren, en general og præsident Bashar al-Assads svoger livet.
Det er stadig uvist, hvor Assad befinder sig, og meldinger om, at han skulle have søgt tilflugt i den vestlige havneby Latakia, er endnu ikke bekræftet.
Til gengæld står det klart, at hans officerer hopper af i stor stil. Samlet er mindst 22 generaler flygtet til Tyrkiet, oplyser en talsmand til Reuters, mens adskillige andre officerer har sluttet sig til Den Frie Syriske Hær.
Der er samtidig meldinger om nye kampe dybt inde i Damaskus. Ifølge Reuters er Assads sikkerhedsstyrker presset, efter oprørere har indledt en bølge af angreb flere steder i hovedstaden.
De tiltagende kampe får flygtningestrømmen ud af Syrien til at vokse markant. Op mod 30.000 mennesker anslås at have krydset grænsen til Libanon blot inden for de seneste 48 timer.
Hver dag mister mere end 100 mennesker livet i kampe, hvilket med et forsigtigt bud har bragt det samlede dødstal op over 17.000, siden oprøret begyndte for snart halvandet år siden.
I næsten lige så lang tid har FN forsøgt at få en Syrien-resolution, der kan tvinge styret til at følge Kofi Annans fredsplan, på plads. Men en sådan resolution er så godt som umulig at få gennemført, så længe Assad holder fast i magten. Først når Assad er væk, kan vejen være banet for en indgriben med støtte fra både Kina og Rusland, vurderer Lars Cramer-Larsen.
- Det er usandsynligt at få gennemført en FN-resolution om Syrien, så længe Assad er ved magten. Der skal politisk pres mod Syrien til, og så skal Assad-styret falde sammen indefra, siger Lars Cramer-Larsen.
Fredag lykkedes det dog FNs Sikkerhedsråd at blive enig om at forlænge fredsobservatørernes 90 dage lange mission i Syrien, som ellers var udløbet, med yderligere 30 dage. Dermed bliver også de danske observatører i landet en måned endnu.