Ambassadør er klar til at lade sig afhøre i Biden-sag

Først fik Gordon Sondland nej af Trump-regering. Nu siger advokat, han alligevel vil vidne i rigsretshøring.

Gordon Sondland, USA's EU-ambassadør i Bruxelles, skal afhøres om, hvad han kendte til forsøg på at presse Ukraine til at finde oplysninger, der kunne belaste den tidligere demokratiske vicepræsident Joe Biden, der deltager i opgøret om at blive valgt til USA's næste præsident i 2020. Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Gordon Sondland, der er USA's ambassadør i EU, vil torsdag i næste uge møde op for den komité i Kongressen, der undersøger, om der skal indledes en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Sondland skulle være afhørt af komitéen tidligere på ugen. Men Trump-regeringen blokerede for hans deltagelse.

Han var allerede fløjet fra Bruxelles for at møde op i Repræsentanternes Hus.

Men nu siger hans advokat, Robert Luskin at selv om USA's udenrigsministerium er imod, så kommer Sondland alligevel.

»Selv om udenrigsministeriet anvisning lige nu er ikke at vidne, så vil ambassadør Sondland honorere komitéens stævning, og han ser frem til at vidne på torsdag,« siger Luskin.

Sondland er ikke bemyndiget til at frigive de dokumenter, som komitéen i Repræsentanternes Hus har ønsket. Men hans advokat føjer til, at det Sondlands håb, at papirerne bliver tilgængelige for komitéen, inden han selv møder op torsdag.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har taget de første skridt til en rigsretssag mod Trump.

Det er sket, efter at en whistleblower har afsløret, hvad han kalder et forsøg på at afpresse Ukraines præsident til at finde snavs om demokraten Joe Biden.

Demokraten Biden er en af favoritterne til at blive sit partis nominerede ved præsidentvalget næste år. Hans søn Hunter har, mens han var vicepræsident, siddet som bestyrelsesmedlem i det ukrainske gasselskab Burisma.

Sondland har støttet Trumps politiske kampagne økonomisk, og han har udvekslet sms'er om regeringens kontakter til Ukraine. Dem vil komitéen i Repræsentanternes Hus gerne høre mere om.

Fredag er en anden meget interessant aktør mødt op for komitéen. Det er den tidligere USA-ambassadør i Ukraine og karrierediplomat Masha Yovanovitch. Hun blev i maj fyret som ambassadør.

Ifølge amerikanske medier skal hun have været imod forsøg fra præsident Trump og hans advokat Rudy Giuliani på at presse oplysninger ud af ukrainerne om Biden.

/ritzau/Reuters