Telefonudskrift er en bombe: Trump ville presse Ukraines præsident til at efterforske sin største politiske rival

USA rykkede tirsdag tættere på en rigsretssag mod Trump, efter at en eksplosiv udskrift af en samtale mellem den amerikanske præsident og den ukrainske præsident er blevet offentliggjort.

»En heksejagt«, er Trumps reaktion på udmeldingen om, at Repræsentaternes Hus vil indlede en efterforskning, der kan ende i en rigsretsag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Præsident Trump opfordrede personligt den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, til at kontakte den amerikanske justitsminister, William Barr, så denne kunne indlede en potentiel korruptionsundersøgelse med tråde til USA tidligere vicepræsident, Joe Biden.

Det fremgår af en fem siders eksplosiv udskrift af en telefonsamtale mellem Trump og Selenskyj fra 25. juli. Samtalen er kernen i en anklage om, at Trump pressede en udenlandsk statsleder til at finde snavs på Biden, der er favorit til at blive Demokraternes udfordrer mod Trump ved præsidentvalget næste år.

Samtalen er den direkte årsag til, at USA tirsdag på dramatisk vis rykkede tættere på en historisk rigsretssag mod præsidenten. Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, bebudede, at der indledes en formel efterforskning af Trump.

Donald Trump kaldte tirsdag det hele for en »heksejagt«.

Men udskriften, som Det Hvide Hus frigav onsdag, viser, at Trump sagde til præsident Selenskyj, at han skulle holde sig i kontakt med både Trumps justitsminister og præsidentens personlige advokat, Rudolph W. Giuliani.

»Der tales meget om Bidens søn, at Biden stoppede anklagemyndigheden, og mange mennesker ønsker at finde ud af det,« sagde Trump under opkaldet ifølge transkriptionen.

»Så hvad du end kan gøre med justitsministeren, ville være fantastisk.«

Klage fra whistleblower

Bidens søn, Hunter, sad i flere år med i bestyrelsen af et ukrainsk energifirma, samtidig med at Joe Biden var vicepræsident. Firmaet blev undersøgt for korruption, men der var ikke kritik af Bidens søn, og Trump antyder altså i samtalen, at det kan have at gøre med, at Joe Biden udnyttede sin position som vicepræsident over for Ukraine.

Offentliggørelsen af telefonsamtalen kommer efter, at en »whistleblower« fra den amerikanske efterretningstjeneste har indleveret en klage.

Justitsministeriet oplyser onsdag til amerikanske medier, at Wiliam Barr ikke var klar over, at Donald Trump havde fortalt Volodymyr Selenskyj, at han ville kontakte ham.

Men Trump bad specifikt sin ukrainske kollega om at »gøre os en tjeneste« ved at undersøge den udokumenterede påstand om Biden, der længe er blevet fremført af Giuliani.

»Jeg vil gerne have, at justitsministeren ringer til dig eller dine folk, og jeg vil gerne have, at du kommer til bunds i det,« siger Trump under samtalen med den ukrainske præsident

Donald Trump henviser også under samtalen til den særlige undersøger, Robert Mueller, der undersøgte Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

»Uanset hvad du kan gøre, er det meget vigtigt, at du gør det, hvis det er muligt,« siger Trump i den halve time lange telefonsamtale med Selenskyj.

Til gengæld er der i det frigivne udskrift fra Det Hvide Hus ingen henvisninger til, at Trump forsinkede en overførsel af 391 mio. dollar i militærhjælp til Ukraine i mere end en uge forud for samtalen i juli med den ukrainske præsident.

En mistanke er, at den amerikanske præsident gjorde den militære bistand afhængig af en ukrainsk kulegravning af Biden.

Udskriftet af præsidenternes samtale stammer ikke fra en båndoptagelse, men fra noter som efterretningsagenter foretager under samtalen fra »The Situation Room« i Det Hvide Hus.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA