Udskrift af samtale mellem Trump og Ukraines præsident er »stærkt foruroligende«

Det Hvide Hus har frigivet en udskrift at den omdiskuterede samtale mellem Præsident Trump og den ukrainske præsident. Kritikere betegner samtalen som »stærkt foruroligende«, »forræderi« og sammenligner præsidentens ageren med mafia-metoder.

Den omdiskuterede udskrift af samtalen mellem Præsident Trump og den ukrainske præsident Volodymyr Selenskyj vækker forargelse hos flere kritikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Den eksplosive udskrift af telefonsamtalen mellem præsident Donald Trump og den ukrainske præsident Volodymyr Selenskyj vækker røre.

I udskriften fremgår det, at Præsident Trump opfordrede den ukrainske præsident til at kontakte den amerikanske justitsminister William Barr for at få åbnet en potentiel korruptionsundersøgelse forbundet med USAs tidligere vicepræsident Joe Biden.

Donald Trump beskyldes for at have presset den ukrainske præsident til at finde snavs på Joe Biden, der er favorit til på vegne af Demokraterne at skulle udfordre Præsident Trump ved næste års præsidentvalg.

Samtalen mellem de to statsoverhoveder er »stærkt foruroligende« mener den republikanske senator Mitt Romney. Det skriver AFP. Og ifølge præsidentkandidaten Bernie Sanders er Donald Trump den »mest korrupte præsident« i nyere amerikansk historie.

Samtalen er direkte årsag til, at Trump nu er tættere på en historisk rigsretssag imod sig. I samtalen bad USAs præsident sin ukrainske kollega om at »gøre os en tjeneste«, og han henviser blandt andet til Joe Bidens søn, Hunter Biden, der i samme periode som faren var vicepræsident, sad med i bestyrrelsen af det ukrainske gasselskab Burisma.

I samme periode blev selskabets ejer undersøgt for korruption af en ukrainsk statsankalger, som ifølge BBC blev beskyldt for at presse gasselskabet til at betale bestikkelse mod, at han undlod at undersøge sagen. USA og andre vestlige lande pressede på for at få statsanklageren fyret, og ti måneder senere lukkede hans afløser sagen mod gasselskabet.

Trump og flere andre republikanere hævder, at Joe Biden forsøgte at redde både sin søn og eget ry ved at presse Ukraine til at fyre statsanklageren.

Reaktionerne på samtalen mellem Trump og den ukrainske præsident vækker forargelse hos flere. Heriblandt den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, der er chokeret over indholdet.

I et andet tweet lufter han sine tanker om, hvornår det er tilladt at bruge f-ordet (forræderi red.), som han mener, at opkaldet mellem de to statsledere henleder tankerne til. Han henviser samtidig til Trumps forsøg på at grave snavs frem på en politisk modstander med hjælp fra et udenlandsk statsoverhoved.

Hillary Clinton, som Trump slog under seneste præsidentvalg, støtter en rigsretssag mod præsidenten, fordi han har »forrådt vores land«. Det skriver den tidligere demokratiske præsidentkandidat på Twitter.

Hillary Clinton skriver desuden, at hendes tweet ikke er udtryk for en »politisk erklæring«, men en virkelighed, som der skal handles på. Hun mener, at Præsident Trump er farlig for de ting, der holder amerikanerne »stærke og frie.«

I et interview med Washington Post udtaler demokratien Adam Schiff, at samtalen er »langt mere skadelig end jeg og mange andre havde forestillet os.«

På Twitter sammenligner Adam Schiff, der sidder i Repræsentanternes Hus og er formand for House Intelligence Committee, Trumps ageren med mafia-metoder.

Der er ingen henvisning til det i udskriften, men Trump mistænkes blandt andet for at have gjort en militærbistand til Ukraine på 391. mio. dollar afhængig af den ukrainske kulegravningen af Biden-familien. Bistanden var mere end en uge forsinket forud for opkaldet mellem de to statsledere.

Også formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi - der tirsdag bebudede, at der indledes en formel efterforskningen af præsidenten - langer ud efter Trump. Pelosi skriver blandt andet med henvisning til samtalen om at kulegrave Biden, at det ikke er præsidentens job at bruge skattekrone på at styrke sin egen kampagne.