Abu Ghraib-scener ryster Tyskland

Private vagtværn beskyldes for at mishandle flygtninge i Tyskland.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Billeder af flygtninge, der bliver mishandlet på et asylhjem, chokerer Tyskland, hvor der i medierne trækkes paralleller til den amerikanske ydmygelse og mishandling af fanger i det irakiske fængsel i byen Abu Ghraib i 2003. 

På en video offentliggjort af politiet sidder en anonymiseret mand ved siden af en beskidt madras og spørger “hvorfor slår du mig?” 

»Skal jeg træde dig i kæften, eller hvad? Så behøver jeg ikke slå,« lyder svaret på tysk uden for billedet. På et foto ligger en anonymiseret mand på gulvet med hænderne bundet på ryggen. En vagtmand står med en fod på hans hoved.  

Den tilsyneladende mishandling af flygtninge, der er kommet til Tyskland på flugt fra krig og forfølgelse, bliver nu efterforsket af en særlig kommission hos politiet. Hundreder af flygtninge skal være blevet udspurgt. Seks ansatte i det private vagtfirma SKI i byen Burbach efterforskes. Nogle er ifølge tyske medier tidligere straffet. Ifølge det tyske politiforbund er de “uhyrlige” episoder den dramatiske “skyggeside” af overdragelsen af offentlig ansvarsvaretagelse til private firmaer. 

»Kynisk må man sige: Velkommen til den slanke private stat,« siger politiforbundet DPoIGs formand, Rainer Wendt, til tv-stationen ZDF.

Samtidig breder skandalen sig til andre byer. Ifølge anklagemyndigheden efterforskes to mænd fra et andet firma i byen Bad Berleburg for at have såret en beboer. Ifølge tv-stationen WDR er der også tilfælde af vold på et hjem i Essen. 

»De mishandler os her. Security forvandler det her hjem til et fængsel… de behandler os som retsløse,« bliver en afrikansk flygtning her citeret for at sige. 

Flygtningeorganisationen Pro Asyl har længe advaret mod de private sikkerhedsfirmaer og klager over, at der spares på socialarbejdere.

Den tyske regering efterlyser en hurtig afklaring af sagen. Det er ikke nok, mener partiet De Grønne, der vil have mere kontrol og sikkerhed for kvalificeret personale.

»Det må ikke være sådan, at der bliver gjort en forretning ud af nød og standarder bliver underløbet,« siger De Grønnes Monika Düker ifølge Die Welt.

CDUs Armin Laschet kalder det “en skandale”, at tidligere straffede er ansvarlige for flygtninges sikkerhed. 

Tyskland har som mange andre lande modtaget et stigende antal asylansøgere de seneste år. Senest på grund af borgerkrigen i Syrien. Regeringen regner med i år at runde 200.000 ansøgere.