»Åbenlyst politisk mord« i Moskva

Boris Nemtsov var en stålsat modstander af Vladimir Putins vision om et ekspanderende Storrusland. Fredag aften blev han skudt og dræbt 100 meter fra Kremls mure. En provokation, siger Putin.

Mange lagde lørdag vejen forbi og lagde blomster ved gerningsstedet for mordet på den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, som fredag aften blev dræbt med flere skud på Broen over Moskva-floden tæt ved Kreml og Vasilij-katedralen på Den Røde Plads. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire timer før sin død gjorde Boris Nemtsov det igen. Fra et radiostudie i det centrale Moskva kaldte han Vladimir Putin for en forbryder. Han beskyldte den russiske præsident for at bedrage sit eget folk, for at lyve om krigen i Ukraine og for at overtræde folkeretten med sin annektering af Krim-halvøen.

»Når al magt er samlet i hænderne på en mand, og han styrer for evigt, så ender det i en katastrofe,« sagde Boris Nemtsov fredag aften til russiske radiostation Ekho Moskvy.

Interviewet blev et af hans sidste. Få timer senere, klokken 23.40 fredag aften russisk tid, krydsede Boris Nemtsov til fods en bro over Moskva-floden. Fra broen har man en smuk udsigt til den berømte Vasilij-katedral på den Røde Plads og Kremls mure bare 100 meter borte. En hvid bil sænkede farten. Skud smældede, sandsynligvis fra en Makarov-pistol, siger politiet. Fire projektiler borede sig ind i ryggen på oppositionspolitikeren. Den 55-årige var død på stedet.

Med likvideringen mistede Ruslands en af sine mest erfarne oppositionspolitikere og Putin en af sine skarpeste kritikere. Nemtsov var partileder, tidligere guvernør og vicepremierminister under den tidligere præsident Boris Jeltsin. Han havde i et årti advaret mod Putins koncentration af stadig mere magt i egne hænder, hans jagt på politiske modstandere og det seneste år mod præsidentens drøm om igen at samle »den russiske verden«, de delvist russisktalende områder i nabolandene. Det var »en dødbringende krigspolitik«, der fører Rusland i afgrunden, mente Nemtsov.

Fra march til mindeoptog

Det var også budskabet ved en planlagt oppositionsdemonstration, der søndag skulle kalde titusinder af russere på gaden i protest. Boris Nemtsov var blandt drivkræfterne bag demonstrationen. Nu er marchen aflyst til fordel for et mindeoptog for den dræbte selv.

Hundredevis af russere lagde lørdag blomster og tændte lys for Nemtsov nær mordstedet på broen. Nemtsovs Facebook-profil fyldtes af sørgmodige mindeord.

Også Vladimir Putin reagerede prompte, da nyheden spredte sig fredag aften. Han udtrykte sin medfølelse med de efterladte og beordrede politiet, anklagermyndigheden og sikkerhedstjenesten at samle kræfterne i en fælles efterforskning. Den vil være under præsidentens »personlige kontrol«.

»Det brutale mord bærer alle tegn på at være bestilt og på at være udelukkende af provokatorisk art,« lød det fra den russiske præsident få timer efter skuddene på broen.

Putins talsmand Dmitrij Peskov fulgte argumentationen til dørs. Nemtsov udgjorde »ingen trussel mod den nuværende ledelse i Rusland«, understregede talsmanden. Nemtsov, aktiv i russisk politik i 20 år, var en næsten ubetydelig figur, tilføjede Peskov.

»Hvis vi sammenligner popularitetsmålinger og så videre, så var Boris Nemtsov blot lidt mere end en gennemsnitlig borger,« sagde han få timer efter mordet på den tidligere vicepremierminister.

Putin brugte en lignende formulering, da den prisbelønnede, Putin-kritiske journalist Anna Politkovskaja blev myrdet i 2006. Hun var »ekstremt ubetydelig for det politiske liv i Rusland«, sagde Putin dengang.

Livsfarlig kritik

I oppositionen blev mordet på Boris Nemtsov mødt med forfærdelse. Partikammeraten Ilja Jasjin mindedes Nemtsov som en »stålsat oppositionsleder, der kritiserede de vigtigste magthavere i vores land, herunder Vladimir Putin«.

Ifølge ham lagde Nemtsov netop i disse dage sidste hånd på en rapport, der skulle dokumentere russiske soldaters deltagelse i en ikke-erklæret krig i det østlige Ukraine.

»Som vi har set, så er den slags kritik livsfarlig,« sagde Ilja Jasjin.

Oppositionspolitikeren Dmitrij Gudkov kaldte drabet for »et åbenlyst politisk mord«.

»Selv hvis det ikke er bestilt, så er det et resultat af det had, som vores magthavere propaganderer,« skrev han på Twitter.

Krigen i Ukraine har skærpet ordkrigen mod Putins kritikere på de statslige TV-kanaler. Aften efter aften hænges oppositionaktivister ud som landsforrædere. De beskyldes for at støtte »fascister« i Ukraine og for at gå fremmede magters ærinde. Da Putin-loyale partier, bikere, kosakker og krigsveteraner marcherede gennem Moskva i sidste uge bar flere skilte med billeder af Nemtsov og oppositionslederen Aleksej Navalnyj med ordet »forræder« skrevet i panden. Fra scenen kaldte talerne Putins modstandere for ’umennesker’, og kosakledere lovede at slå ned på »ulovlige« oppositionsdemonstrationer med vold.

»En snavset landsforræder«

Den regeringsloyale TV-kanal NTV meddelte lørdag, at kanalen aflyser en dokumentarudsendelse, der ifølge foromtaler igen beskyldte Nemtsov for at være en snavset landsforræder.

Efterforskerne ser i første omgang i andre retninger. Talsmanden for den magtefulde efterforskningskomite foreslog lørdag – som Putin – at motivet kunne være »en provokation for at destabilisere situationen i landet«. Men efterforskerne udelukker heller ikke forretningsstridigheder, islamistiske terrorister eller radikale personer, »der ikke adlyder nogen magthaver«.

Nemtsov stod Putins forgænger, den tidligere præsident Boris Jeltsin, nær. I begyndelsen af 00erne blev han nævnt som en mulig præsidentkandidat, men han var stadig tynget at de smertefulde markedsreformer fra 1990erne. I 2008 kårede et dameblad ham til Ruslands mest sexede mandlige politiker. Han plejede et image som en folkelig politiker, der bevægede sig på gaden, til foredrag og demonstrationer uden sikkerhedsfolk.

Tyveriet af Krim

Siden gled han mere i baggrunden, indtil konflikten i Ukraine hentede ham frem som bannerfører for den principielle kritik af Putins annektering af Krim-halvøen og ideen om en storrussisk samling, som Putin formulerede i kølvandet på annekteringen af Krim. Mens oppositionens mest populære figur, Aleksej Navalnyj, talte mere uldent om netop Krim, så stod Nemtsov fast på, at halvøen var stjålet og skulle leveres tilbage til Ukraine.

»Den vigtigste årsag til krisen var, at Putin har indledt en blind aggression, dødbringende for vort land og mange borgere, en krigens politik mod Ukraine,« sagde Nemtsov.

I et interview tidligere på måneden fortalte han, at hans 87-årige mor ofte frygtede for sin søns liv i det stadig mere brutale politiske klima. Om han selv var bange for Putin og hans magtapparat?

»Jo, lidt,« lød svaret til netavisen Sobesednik.

»Ikke desto mindre, så er jeg ikke så bange for ham. Hvis jeg var så bange, så ville jeg nok ikke stå i spidsen for et oppositionsparti. Så ville jeg ikke gøre det, jeg gør,« sagde Boris Nemtsov.

http://www.b.dk/upload/webred/bmsandbox/uploads/2015/02/b1b6f9bb557b3886217581b6462ce5e4.jpg

http://www.b.dk/upload/webred/bmsandbox/uploads/2015/02/f16eeecf0de0294f095cf15f3bd80f3d.jpg