Chok over mord på fremtrædende russisk oppositionsleder

Drabet på den fremtrædende russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker Boris Nemtsov har sendt chokbølger igennem Rusland og omverdenen. Ruslandekspert kalder det et stort tab for landets demokrati.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Med fire skud blev Ruslands demokratiske magtbalance fredag aften rystet, da ukendte gerningsmænd fra en bil dræbte den 55-årige oppositionsleder Boris Nemtsov. Kun godt 100 meter fra Ruslands magcentrum i Moskva, Kreml.

Ifølge Ruslandekspert Jon Kyst, ph.d. i russisk og lektor ved Danish Institute for Studies Abroad (DIS) svarer mordet til, at en borgerlig tidligere minister blev skudt ned på Knippelsbro ved Christiansborg.

»Det er en meget spektakulær måde at gøre det på i et samfund som det russiske, der er meget overvåget - især omkring Kreml,« siger Jon Kyst.

Nemtsov blev vicepremierminister under tidligere præsident Boris Jeltsin i midten af 90erne, men blev efterfølgende kørt ud på et sidespor, samtidig med Vladimir Putins indtog som central magtfigur.

Siden da har Nemtsov været en ledende skikkelse i oppositionen mod præsident Vladimir Putin og senest Rusland involvering i krigen i Ukraine.

»Med tabet af Boris Nemtsov har den russiske opposition tabt deres måske mest erfarne politiker og en af de få, der har erfaring fra toppen af Ruslands magt,« siger Jon Kyst.

Flere verdensledere har efterfølgende fordømt gerningen.

»USA fordømmer det brutale mord på Boris Nemtsov, og vi vil opfordre den russiske regering til at gennemføre en hurtig, upartisk og gennemsigtig efterforskning af hans mord og sikre, at de skyldige bag dette ondskabsfulde drab får den straf, de fortjener,« sagde USAs præsident, Barack Obama, lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), betegner drabet som »dybt tragisk og et stort tab for det russiske folk«.

»Rusland har med drabet på Nemtsov mistet en liberal stemme og en af sine stærkeste forkæmpere for demokrati og menneskerettigheder. Alle kræfter må nu sættes ind for en hurtig opklaring,« siger udenrigsministeren i en skriftlig kommentar.

Vladimir Putin har også givet udtryk for sin medfølelse og lovet en grundig undersøgelse af sagen.

Kort forinden sin død talte Boris Nemtsov fra et radiostudie i det centrale Moskva. Her kaldte han blandt andet Putin for en forbryder og beskyldte ham for at lyve om krigen i Ukraine.

Ifølge Jon Kyst verserer der flere rygter i de russiske nyheds- og sociale medier om motivet bag drabet. En af dem går på, at der kan være tale om russiske nationalister, der mener, at den nuværende våbenhvile i Ukraine er en unødvendig stilstand og derfor forsøger at genoplive kampene for at annektere flere dele af nabolandet.

»Der er mange, der siger, at det kan være folk, der har kæmpet i Østukraine og ved at slå Nemtsov ihjel, giver den russiske regering den besked, at hvis de ikke genoptager kamphandlingerne, så flyttes krigen til Moskva,« siger Jon Kyst.

Han mener, at mordet på den korte bane vil skræmme folk fra at komme med ytringer, som kan falde i dårlig jord hos nogle. Og i et længere perspektiv vil det russiske demokrati lide under tabet.

»Der er tale om tabet af en politiker, som havde respekt også uden for oppositionen. Oppositionen er blevet skamskudt og står mindre stærkt end i forgårs,« siger Jon Kyst.

Boris Nemtsov skulle søndag være med til at lede en stor demonstration i Moskva. Ifølge Jon Kyst er demonstrationen blevet ændret til en march for at mindes Nemtsov.