13-årig amok med machete og armbrøst

Er gårsdagens mord på en lærer i Barcelona udtryk for en enkelt teenagers galskab eller tegn på et socialt problem? En psykolog mener det sidste.

Foto: JOSEP LAGO. Redningsfolk tog sig af elever på en skole i Barcelona, efter at en 13-årig dreng i går havde skudt en lærer og såret yderligere fire på skolen. Foto: Josep Lago
Læs mere
Fold sammen

BARCELONA: Den 13-årige havde talt om det længe. Han havde, forklarede han ved flere lejligheder, udarbejdet en sort liste over 25 lærere og kammerater, som gjorde livet surt for ham, og som derfor skulle slås ihjel.

Klassekammeraterne på en gymnasieskole i det nordlige Barcelona nøjedes med at grine. For selv om den 13-årige var kendt som en »friki«, der var besat af våben og nazisymboler, troede de ikke et øjeblik på, at han ville gøre alvor af truslerne. Det viste sig i går formiddag at være en skæbnesvanger fejl.

Klokken var omkring 9.15, da der blev banket på døren ind til 2.B. En kvindelig lærer, der lukkede op, nåede ikke at sige andet end »kom ind«, før den 13-årige angreb hende med en armbrøst. En pige, der kom læreren til undsætning, blev stukket med en kniv i låret.

Ude på gangen kom en 35-årig vikar, der havde hørt de andre elevers skrig, løbende. Han blev ramt af endnu et skud fra armbrøsten og desuden tilføjet etknivstik i maven med en machete. De følgende minutter blev yderligere to såret. Og det kunne være gået endnu værre, hvis ikke en gymnastiklærer havde overmandet den 13-årige, inden han nåede at færdigmontere en molotovcocktail.

»Det er stemmerne, som forlanger, at jeg skal slå ihjel,« sagde den 13-årige angiveligt, da han var faldet til ro.

De politibetjente, som kort efter tilbageholdt den unge drabsmand, mente da også, at han havde handlet under indflydelse af et psykotisk anfald. Mentalundersøgelser vil vise, om de har ret. Under alle omstændigheder havde den 13-årige gennem længere tid været fascineret af ekstrem vold.

Anticatalanske reaktioner

Profilbilledet på hans Facebook-side er et dødningehoved i flammer. Og ud over mere »uskyldige« interesser som fribrydning og TV-serien »The Walking Dead« afslører den også, at han abonnerede på gore-videoer (videoer med ekstreme voldsscener,red.) og fotografier af lemlæstede lig.

Men er det tegn på, at den første dødelige voldsepisode i en spansk skole nogensinde er resultatet af andet og mere end en enkelt teenagers galskab? Ja, det kan det meget vel være, mener psykologen Javier Urra

»Dette er ikke en isoleret hændelse,« skriver han i avisen El Mundo:

»Vi lærer ikke vores børn at acceptere frustrationer eller at udøve selvkontrol, og det stimulerer hævngerrigheden. Stadig flere elever nægter at anerkende deres læreres autoritet. Stadig flere børn slår deres forældre. Der er tale om en social patologi.«

Lige så syge forekom reaktioner hos mange brugere af de sociale netværk, der ligesom i forbindelse med sidste måneds Germanwings-ulykke var fyldt med anticatalanske opdateringer.

»Jagten på dyr burde forbydes. Catalanerne er en udrydningstruet art,« skrev én sarkastisk, mens en anden gav den catalanske separatisme skylden for forbrydelsen:

»13-årig catalansk dreng dræber sin lærer med armbrøst. Er der noget at sige til catalaner-fobien? Hvad har han lært derhjemme?«