Udskudt fodbold-EM og Tour-start giver København millionregning

En ekstra millionregning er landet på Københavns Kommunes bord. Det er resultatet efter udskydelsen af de to store sportsbegivenheder, EM i fodbold og Tour de France-starten, der begge er blevet udsat til henholdsvis 2021 og 2022.

Ekstraregning på vej til Københavns Kommune. Løbsdirektør for Tour de France, Christian Prudhomme (tv.), og overborgmester og bestyrelsesformand for Grand Départ Copenhagen Denmark, Frank Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der skal hives ekstra penge op af megaeventpuljen, der hvert år er øremærket store kulturbegivenheder i København.

Udskydelsen af EM i fodbold fra i år til 2021 og Tour de France-starten i København fra 2021 til 2022 har nemlig kostet dyrt. Rundt regnet kommer det til at koste Københavns Kommune 2 mio. kroner ekstra, at sportsbegivenhederne er rykket.

Det viser en ny status fra kommunens Økonomiforvaltning, da borgerrepræsentationen i går vedtog at afsætte den ekstra bevilling.

De ekstra udgifter skyldes blandt andet covid-19 foranstaltninger samt forlænget administration og projektledelse.

Kommunen vurderer, at det koster omkring 1.24 millioner ekstra at have flyttet EM i fodbold. Selve værtsskabet er vurderet til at koste 18 millioner. Værtsskabet bliver derfor omkring syv procent dyre.

Økonomiforvaltningen estimerer, at Tour de France-starten på dansk grund i første omgang fører til en ekstraudgift på 0,7 millioner kroner. Københavns Kommune forventede i forvejen at bruge 46,8 millioner kroner.

»For Tour de France gælder det fortsat, at der i eventbudgettet ikke er medregnet årsværk til den generelle kommunale projektledelse. Dermed indgår disse udgifter heller ikke i den ekstrabevilling, som Økonomiudvalget tog stilling til på mødet i går,« lyder det fra Økonomiforvaltningen i en mail til Berlingske.

Derfor kan det bestemt ikke udelukkes, at ekstraregningerne til de to udsatte sportsbegivenheder, bliver endnu større end først antaget:

»Det skal dog pointeres, at kravene til for eksempel publikumshåndtering, hygiejne og sikkerhed kan ændre sig i takt med eventuelle ændringer i coronasituationen. Kommer der store forskydninger i forhold til den virkelighed, vi kender i dag, kan det ikke udelukkes, at det vil påvirke budgettet for de to events,« oplyser Økonomiforvaltningen.