Ny autoritet skal holde ro i Københavns gader

Natteværter skal fra foråret 2019 tale branderter og støjende mennesker til ro, når festen bliver for vild i Indre Bys gader.

»Hey, kunne du ikke bruge pissoiret ovre på pladsen?« Natteværter er de nye autoriteter, der skal i dialog med nattens festglade i Københavns gader. Konceptet er blandt andet inspireret af Roskilde Festival, hvor sikkerhedschef Morten Therkildsen (billedet) i foråret testede reaktionerne på de nye byværter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Graver, Humbug film

Dørmænd gør det ikke. Støjvagter gør det ikke. Natteravnene er for de unge, og politiet har ofte andet at lave.

Hvem skal så tale støjende, grænseoverskridende og alt for festglade mennesker til ro i de københavnske gader om natten?

Det skal natteværter.

Snart får nattelivets københavnere med andre ord endnu en autoritet at forholde sig til. Det står klart, efter at Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune torsdag vedtog en tre måneders forsøgsperiode med natteværter i Vestergade, Studiestræde og Gothersgade.

Efter hollandsk og britisk forbillede skal de være et uniformeret mellemled mellem politi, beværtninger og beboere og får fra foråret 2019 til opgave at tale gemytterne til ro, når der støjes og laves fest i gaden til gene for beboere og andre. I tilfælde af, at nogle bliver voldelige, nægter at dæmpe sig eller bliver for berusede, skal natteværterne hurtigt kunne tilkalde politiet. Naboer, der føler sig generet, skal også have telefonnumre på natteværterne, hvis festen i gaden bliver for meget.

Morten Therkildsen, der er sikkerhedschef på Roskilde Festival, har i forarbejdet til ordningen øset af sine erfaringer med nattevært-konceptet på Roskilde Festival over for politikerne. Det er også Roskilde Festival, der skal stå for uddannelsen af natteværterne. Den vil blandt andet bestå i konflikthåndtering og publikumspsykologi og foregår som efteruddannelse af kommunalt ansatte.

Morten Therkildsen, sikkerhedschef på Roskilde Festival

»Det handler i bund og grund om at have tillid til mennesker.«


Sammen med kolleger har Morten Therkildsen i flere nætter øvet funktionen i det virkelige natteliv i City for at se, om den virker lige så godt som på Roskilde Festival, der er Danmarks fjerdestørste by, når det går løs hver juli måned.

»Det viser sig, som på Roskilde Festival, at folk, uanset hvor fulde og støjende de er, faktisk hører efter, når man henvender sig. Det kan være, om de vil dæmpe sig på grund af naboerne eller om en, der tisser i en port, ikke lige vil bruge pissoiret på pladsen, eller om en, der smider en flaske, ikke kunne give den til flaskesamleren længere henne. Det handler i bund og grund om at have tillid til mennesker.«

Der er afsat 400.000 kroner til forsøgsperioden, som starter i marts 2019. Det, mener medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Flemming Steen Munch (K), ikke er tilstrækkeligt. Han undlod at stemme for forsøget med natteværter.

»Det er en dråbe i havet og ren symbolik. Men det er et skridt i den rigtige retning og en håndsrækning til de borgere, der bor i Indre By. Men hvilken hjemmel skal natteværterne have til at skride ind, og hvilken beskyttelse har de?«

Som tidligere politimand ved Flemming Steen Munch udmærket, at det er en politiopgave at holde orden i gaden og ikke noget for endnu en autoritet på gadeplan.

»Men jeg er da skamløs nok til at erkende, at den opgave kommer politiet ikke til at løse i fremtiden.«

Medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for de Radikale, Christopher Røhl Andersen, har været på studietur til Amsterdam for at se natteværter i funktion. Han kom inspireret hjem.

De lydsluser, plomberede lydanlæg og forbud mod udendørs musik, som Københavns Kommune for nylig satte nye regler for i nattelivet, er ikke nok, mener han.

»Natteværter er et langt stærkere redskab end den tendens, vi ellers har set fra Rådhuset indtil nu. Udfordringen er, at vi hidtil ikke er gået i dialog med borgerne. Det er det, natteværterne skal,« siger han.