Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ligestillingen er i flyvende udvikling i Saudi-Arabien. Nu kan kvinder også beordre tyendet gennembanket

Jespersen
Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den saudiske reformgletscher

Niels Jespersen

I 2016 roste det borgerlige Danmarks håb, Kristian Jensen (V), Saudi-Arabien for, at være »på vej til at blive moderniseret«. Det var vi nogle der grinede ad. Der er gletschere som bevæger sig hurtigere end saudiske reformer. Den salafistiske slavestat er lige bagved Islamisk Stat, når det kommer til at krænke menneskerettighederne.

Nu viser det sig imidlertid, at saudierne er kommet et godt stykke videre - i hvert fald når det gælder ligestilling. Den saudiske prinsesse Hassa bint Salman, der er søster til Saudi-Arabiens kronprins, er centrum i en retssag som tirsdag gik i gang i Paris. Her er hun under anklage for at have beordret sin livvagt til at overfalde en håndværker og tæve ham i timevis. Saudiarabien er således ikke længere kun et sted, hvor stenrige prinser mishandler deres tyende. Prinsesser kan nu også beordre dig banket til plukfisk. Det er da fremskridt, der vil noget.

Når staten giver op

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De skyder løs i Sverige. I løbet af 2018 blev 44 mennesker dræbt med skydevåben. Det er langt over en fordobling på syv år. Tendensen fortsætter i år. Den svenske rigspolitichef, Anders Thornberg, siger til Aftonbladet, at det må man blot finde sig i. I hvert fald i de næste ti år. Groft sagt undrer sig over en svensk stat, som tilsyneladende ikke er mere interesseret i at levere det, som man først og fremmest kan forlange af en stat, nemlig sikkerhed. Vi foreslår samme medicin for problemerne i Det vilde Østen, som i sin tid virkede i Det vilde Vesten: Lov og orden. Benhårdt gennemført.

Det evige studenterblad

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dagbladet Information, der startede som frihedskæmpernes blad og senere blev overtaget af munkemarxister, er på stadig jagt efter »idealister«, der skal frelse verden. I denne uge skriver studenteravisen om den 16-årige klima-aktivist Greta Thunberg, hvis viden om klimaet er begrænset, men som udskriges som en frelser. Hun har i USA haft samtale med Senatets unge 29-årige nyvalgte demokratiske venstrefløjsagitator, Alexandria Ocasio-Cortez, som slynger beskyldninger om racisme ud mod hvem som helst og som lige har udnævnt sin partifælle og formand for Senatet, Nancy Pelosi, som racist.

Information er med sin ungdommelige naivitet begejstret for mødet og de tos fuldkommen indholdsløse samtale om at frelse verden, som gengives i fuld længde. Information har givet samtalen den sigende overskrift »Håb smitter.«

Håbet om verdens frelse var tidligere rettet på religiøse ledere som Jesus og Muhammed. Nu satser Information på et barn og et Senatsmedlem på den yderste venstrefløj.