Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Humanist-volapyk

Edith Thingstrup: Man kan læse mange interessante og gruopvækkende ting i Berlingskes debatspalter. Nogle gange skal de bare redigeres og oversættes.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»De fremtidige videnskabelige gennembrud (…) opstår altså ikke« – skriver dekan Mette Thunø fra Aarhus Universitet og en række af hendes kolleger – medmindre »humaniora og samfundsvidenskaberne inviteres indenfor som ligeværdige partnere i forsknings- og innovationssammenhænge«.

Tilgiv Groft sagt den hårde redigering af ovenstående citater. Vi måtte barbere ti linjer ned til tre for at gøre dem forståelige. De var trods alt skrevet af humanister og samfundsvidenskabsfolk fra landets fremmeste universiteter. Trods forkortelsen er Groft sagt stadig nødt til at bidrage med en oversættelse af dette universitets-volapyk. I virkeligheden siger de fremtrædende humanister og samfundsvidenskabsfolk: Lad være med at sende alle forskningspengene til dem, der interesserer sig for naturvidenskab. Send (mindst) det samme til os. Det er nemlig os, der bedst kan italesætte ting. Virkeligheden findes ikke, medmindre vi siger, den findes. De fremtrædende volapyk-talere bidrager imidlertid med én vigtig, konkret og gruopvækkende oplysning. 

»En tredjedel af alle universitetskandidater – det er ca. 35.000 studerende – er indskrevet på et humanistisk fag,« skriver de.

»Disse højt specialiserede humanistiske universitetskandidater, der i særlig grad har evnen til at navigere i komplekse kulturelle, sociale og økonomiske sammenhænge både nationalt og globalt, vil være af vital betydning for Danmark i de kommende år.«

– Åh nej. Danmark er fortabt.