Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Simon Kollerup er ekspert, når det kommer til grådighed

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Erfaren mand taler

Jarl Cordua

Bankerne er for grådige, når de nu indfører højere negative renter for kontohavernes indeståender over 100.000 kroner  Det udtaler erhvervsminister Simon Kollerup, der derfor »indkalder« bankernes forening til møde for at få en forklaring. Der var også den mulighed, at Kollerup »indkalder« Nationalbankens direktør, som socialdemokraterne i sin tid selv indsatte på posten, for en forklaring eller måske et grundkursus til ministeren i, hvordan markeder fungerer. For Nationalbanken kører selv med negative renter ligesom det øvrige finansmarked.

Groft sagt anerkender dog, at erhvervsministeren selv er en ekspert, når det kommer til grådighed. Tilbage i 2015 fik han eksempelvis et skattefrit tilskud på cirka 30.000 kroner til dobbelt husførelse plus gratis folketingslejlighed, selv om han boede både i ejerlejlighed med familien på Christianshavn og i et hus hjemme i valgkredsen i Thy, som hans far købte til ham.

Så der kan sikkert ske noget erfaringsudveksling på mødet med bankerne.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De riges klub

Bent Blüdnikow

Oscarfesten blev holdt med pomp og pragt. Kendte stjerner klappede ad hinanden, når priser blev uddelt. Før showet startede, blev hjemløse i området fjernet, så de rige stjerner ikke skulle se på elendigheden. Under prisuddelingen sejrede identitetspolitikken, og sorte og farvedes forhold var en del af den politiske agenda. Ingen nævnte de fattige og hjemløse. På den måde har identitetspolitikken sejret over socialismen, hvor de fattige var i centrum. Nu kan også rige og kendte prale med, at de er undertrykte

Hvordan har de danske deltagere i showet det egentlig med at deltage i de riges gallafest? De er selv opdraget i en god socialdemokratisk velfærdsideologi, hvor man tog sig af de fattige og hjemløse, og nu hyldes de af rige kollegaer i en klub, hvor hjemløse og fattige fjernes, før festen går i gang.