Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Mon ikke det eneste rigtige er hjul og stejle for #metoo?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hjul og stejle

Eva Selsing

Den kendte krigsfotograf Jan Grarup vil ikke længere have kvindelige assistenter. Han har et »frivolt« arbejdssprog og tør ikke risikere #metoo-folkedomstolens vrede i forbindelse med en assistent, der måske kunne føle sig krænket over det. Grarup siger, at han nægter at lave sig selv og sit sprog om for at tækkes den nye kultur. Så vil han hellere helt undgå kvindelige assistenter, selvom de er utroligt dygtige.

Nu lyder det jo umiddelbart tilforladeligt, ja, nærmest rimeligt. Men hvis vi nu skal være helt loyale overfor feminismen og #metoo og alle de undertrykte kvinder i verden – er det så ikke helt forkasteligt, faktisk? Altså, det er jo kønsdiskrimination! Et kæmpestort nej til kvinder – det er ligesom hekseafbrændingerne! Nogen må gøre noget. En stævning, en kommission, en shitstorm. Eller måske tiden endelig er kommet til det eneste rigtige: hjul og stejle.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fortællingens magt

Hans Hauge

Den skarpe USA-analytiker Torsten Jantzen mener at have fundet en forklaring på demonstrationerne i Washington. Jo, det forholder sig sådan, at der er blevet fortalt en fortælling (mon forfatteren er Trump?). Denne fortælling har så megen magt, at den har fået masserne mobiliseret. Viftende med hatte, som Jantzen sagde noget i retning af.

Fortællingen fortæller, at Biden vil indføre socialisme, men det vil han ikke, smiler Jantzen. Hvem kan være så åndssvage, at de vil indføre socialisme? Her er, hvad der sker: Højrefløjen har approprieret venstrefløjens protestformer. Den gør, som venstrefløjen har gjort i utallige byer siden 2016. Og hvem husker ikke de sjove hatte, da Trump blev valgt? Og at alle var glade. Vi ser nu, hvad vi så af demonstrationer under Vietnamkrigen, for at nævne et enkelt af mange eksempler.