Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Årets sellouts, årets dobbeltmoral, årets ... Groft sagt ser på 2018

Det nye år står for døren. Vi har bedt Groft sagt om at spidse pennen over personer og begivenheder fra året der gik.

Niels Jespersen
Foto: Claus Bigum

Årets tre vise aber

Niels Jespersen

Prisen som årets tre vise aber, De ved, dem der hverken hører, ser eller taler ondt, går til danskernes finansielle opsynsmænd. Først og fremmest Finanstilsynets forhenværende direktør Ulrik Nødgaard som intet hørte, da verdenshistoriens største hvidvaskskandale foregik i Danske Bank. Nu er han toplobbyist i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Finanstilsynets nuværende formand, David Lando (forgængeren på posten var tidligere finansdirektør i Danske Bank) så intet ondt, da han 2005 til 2011 sad i bestyrelsen for den kapitalforening, som Nordea i 2008 brugte til at spekulere i schweizisk udbytteskat. Endeligt er der vores forhenværende økonomiminister Brian Mikkelsen. Han der mente, at vi skulle holde op med at mobbe bankerne. Han talte intet ondt og er i dag direktør for Dansk Erhverv.

Vi troede, vi havde vagthunde, men de viste sig at være aber. Vise nok, men på egne vegne, for hvor vi andre har fået bank-monopoler der er too big to fail og endnu højere gebyrer, har de tre herrer tjent fedt på deres bekendtskab med den finansielle sektor.

Årets gode tone

Eva Selsing

Foto: Claus Bigum.

Vi nåede lige akkurat at få den anstændige tale til at kulminere her ved årets slutning. Den gode tone forsvares, dyrkes og bor som bekendt kun i kredse, der relaterer sig til de Radikale, så det kan ikke undre nogen, at det netop var et medlem af dette parti – Jens Rohde – som  inkarnerede talemoralen. Efter det seneste islamiske terrorangreb i Strasbourg, hvor Rohde befandt sig, skyndte han sig ind på internettet og udgød perler som »HOLD DIN KÆFT, DIN IDIOT«, »søg læge« og la pièce de résistance: »luk ganespalten« til folk og fæ. Bemærk den sensitive brug af en medfødt misdannelse som skældsord.

De fantastisk flotte og meget raffi patosudmeldinger var antagelig fremprovokeret af de talrige, absolut rimelige sammenkædninger af den islamiske terror og så den politik, Rohdes parti har ført. Thi uden de åbne grænser og det skønne, internationale væsen, havde terroristerne jo slet ikke været på kontinentet. Men dét er vist ikke god tone at sige, til gengæld.

Årets dobbeltmoral

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Alternativet ville oprindeligt gerne gå foran med et godt forbillede. Partiet skulle være et alternativ til den gængse politiske adfærd med vennetjenester, ærlighed og manglende mådehold. Det er mildt sagt ikke lykkedes. Belæggene for det fejlslagne forsøg er væltet frem i årets løb: Dyre borgmesterlokaler, som blev indrettet mod betaling af partikammerater. Overpyntede CVer. Et helt og aldeles umådeholdent forbrug af klimasvinende flyrejser blandt de centrale partibosser. Det er blot eksempler på partiets dybe dobbeltmoral. Når så tingene er blevet afsløret, har svaret været, at netop Alternativets adfærd da slet ikke er dubiøs (i modsætning til alle andres tilsvarende, forstås), idet den er nøje gennemtænkt.

Årets sellouts

Anne Kirstine Cramon

Foto: Claus Bigum.

Lars Trier Mogensen, der ellers har forsvoret bankerne og alle deres gerninger og alt, deres væsen laver Jyske Bank TV, mens Signe Wenneberg er blevet Saxo Banks nye galionsfigur. Groft sagt har noteret sig den klæbrige symbiose af Lars i lædertøj, Signe i drivhus og CSR-hungrende banker i henholdsvis Hellerup og Singapore, undskyld Silkeborg. Kønt er parringsritualet dog ikke. Det svarer til at bruge dronning Margrethe som ambassadør for rygestopkampagne eller Rudi Frederiksen i en sikker chat-reklame.

Groft Sagt forstår dog, at der kan være smalhals i freelance-branchen, og antager også, at FN må have indarbejdet et 18. verdensmål, der siger at alle skal have råd til et fedt køkken. Tillykke med Svane-køkkenet, Lars og Signe. Og også med titlen som Årets Sellouts.

Årets genganger

Lars Møller

Sidste år vakte det heftig debat, da Gribskolen i Nordsjælland droppede den årlige julegudstjeneste, fordi ikke alle eleverne var protestantisk kristne. I år har man valgt en raffineret genganger. Sidste år fik skolelederen heftig kritik. Det har man sikret sig mod nu. Nu er det nemlig den enkelte klasselærer, der bestemmer, om der skal være mødepligt til julegudstjenesten. På den måde sikrer skolens ledelse sig mod at tage ansvar, man får spredt kritikken og skulle nogle af lokalpolitikerne eller forældrene vælge at brokke sig, kan man altid skyde skylden på den enkelte lærer.

Groft sagt er begejstret og foreslår, at denne praksis spredes ud til hele folkeskolens pensum. For ledelsen er det ideelt. Alt bøvlet ender på gulvet, og der laver de alligevel ikke noget.