Søren Frank modtager fornem fransk hæder: »Du forstår den helt særlige franske kultur«

Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, er her til aften på den franske ambassade i København blevet udnævnt til ridder af den franske orden Mérite agricole.

Ambassadør Caroline Ferrari tildeler Søren Frank Mérite agricole på den franske ambassade torsdag aften. Han har i årtier som forfatter og i Berlingske skrevet om mad og vin og ofte om de franske specialiteter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkendt? Ja, han er en af Danmarks mest kendte madanmeldere. Velklædt? Bestemt. Velskrivende? Ja, hver uge på Berlingske. Vellidt? Både og – for det er bestemt ikke alle restauratører, der har gode minder om deres møde med Søren Frank.

Meningerne om Søren Frank er mange – og med god grund, for Berlingskes mad- og vinredaktør er et usædvanligt sammensat og eksponeret menneske.

Han lever af at anmelde landets bedste spisesteder og drikke noget af klodens bedste vin. Og der er stort set heller ingen anden i landet med samme gennemslagskraft, der ved mere om gastronomi og vin, og som samtidig evner at formidle gastronomien med større passion og integritet end Søren Frank.

Han er kendt som lidt af en hård hund, hvilket også har gjort ham til en af Berlingskes mest markante profiler. Rygterne om Søren Franks »ondskab« er dog overdrevne, og han uddeler jævnligt stjerneregn, lovord og anprisninger til de mange restauranter og barer i landet, som velfortjent finder nåde for anmelderens strenge, men retfærdige blik.

Frank og prins Henrik

Delte meninger eller ej, så er der nogen, der slet ikke er i tvivl om, hvad de mener om Søren Frank, og det er selveste Frankrig. Den store kulturnation elsker Berlingskes mad- og vinredaktør og har bestemt sig for at tildele ham intet mindre end den franske ridderorden Mérite agricole af 1. grad, som tak for hans »bidrag til at udbrede den franske gastronomi og den franske vinkultur i Danmark«.

Et bidrag han har ydet gennem sit virke som gastroredaktør gennem 25 år og gennem sine ti bøger om vin og mad, blandt andet bøgerne »Cognac« (1999), »Vinene fra Bourgogne« (2008) og senest »Det perfekte match« (2018). Den skrev han sammen med michelinkokken Henrik Yde-Andersen.

Det er et fornemt selskab Søren Frank træder ind i med sin nye titel. Andre notabiliteter, der har modtaget denne fine franske landbrugets ridderorden er prins Henrik (dog af 3. grad, som er »kommandør«), Daniel Letz, Michel Michaud, Francis Cardenau, Jean-Louis Lieffroy og Claus Meyer.

Som den franske ambassadør, Caroline Ferrari, sagde i forbindelse med udnævnelsen af Søren Frank til ridder:

»Det er en ære at tildele dig Mérite agricole. Jeg har studeret dit arbejde og ser dig som en anmelder, der tilhører den fine franske tradition for store madkritikere og gastronomiske skribenter, der går tilbage til starten af 1800-tallet. Du er en del af den slægt. Du forstår den helt særlige franske kultur, den særlige kærlighed til vinen, maden og begrebet terroir« sagde hun.

»Du er mere end anmelder, men også en madreporter, der med stort held har formidlet det franske køkken og landbrug med stor balance og research,« sagde Caroline Ferrari.

Ordenen blev stiftet i 1883 af det franske landbrugsministerium. Det er ikke en adelig, men republikansk orden, indstiftet to år efter dannelsen af det fransk landbrugsministerium.

På henvendelse fra redaktionen har Søren Frank bedyret, at vi fremover ikke er tvunget til at kalde ham Ridder Frank eller Chevalier Frank.

Men vi må godt.