Den gamle sømandsknejpe Lumskebugten for enden af Esplanaden ved Nordre Toldbod er en institution i den københavnske restaurationsverden. Og den klassikerstatus er ikke blevet mindre, siden Erwin Lauterbach i 2012 overtog forretningen. »Kongen af kål«, som jeg plejer at kalde ham, var manden, som, årtier før nogen havde hørt hørt tale om det nye nordiske køkken, gav vores lokale sæsonbetonede grøntsager hovedrollen på menukortet. Den dag i dag kører Lauterbach en populær vegetarisk/vegansk menu, som trækker nye generationer af grøntspisere til adressen.

Vores besøg gjaldt dog frokosten, hvor vi specifikt kom for at teste Lumskebugtens smørrebrødudvalg, som elegant surfer mellem det klassiske og det innovative. Jeg har før hørt Lauterbach sige, at han svært ved at følge med i det hæsblæsende tempo, når der skal køres service til frokost, hvor folk gerne vil kunne afslutte måltidet på højst halvanden time. Derfor har han på fornuftig vis ansat kokken Lisa Ballisager, som tydeligvis får smørrebrødet til at spille.