Blodige konfrontationer breder sig: Palæstinensere dræbt af israelske soldater på Vestbredden

Demonstrationer og blodige sammenstød finder nu sted både i Israel og Gazastriben samt på Vestbredden. Situationen bliver nu sammenlignet med den anden intifada, den palæstinensiske opstand, der brød ud i 2000.

Flere steder kom det fredag til blodige sammenstød på Vestbredden mellem palæstinensere og israelsk militær. Her er det konfrontationer nær byen Jenin i den nordlige del af den besatte Vestbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAA BADARNEH/EPA/Scanpix/Ritzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mindst ni palæstinensere er dræbt under blodige konfrontationer på Vestbredden i løbet af fredagen. Det oplyser det palæstinensiske selvstyres sundhedsministerium.

Palæstinensiske demonstranter var på gaden i en række byer på den besatte Vestbred, hvor israelske sikkerhedsstyrker svarede med skarpe skud.

Sammenstødene finder også sted i byer som Jericho, hvor man ikke normalt ser konfrontationer, oplyser Times of Israel.

En af de dræbte blev skudt, da han forsøgte at stikke en israelsk soldat ned lidt nord for hovedbyen Ramallah, oplyser den israelske hær ifølge AFP. En anden palæstinenser blev dræbt af skud i en landsby tæt ved byen Jenin.

Tidligere fredag blev to andre palæstinensere dødeligt såret af skud fra israelske styrker på den nordlige del af Vestbredden. De døde senere af deres skudsår.

Ligner intifada

Ud over de syv dræbte er flere end 500 blevet såret i sammenstødene, oplyser det palæstinensiske selvstyres sundhedsministerium. Mange er ramt af kugler overtrukket med et lag af gummi eller har indåndet tåregas.

De voldsomme sammenstød på Vestbredden kommer efter en uge, hvor der har været voldelige optøjer med både palæstinensiske og jødiske grupper i Israels gader, samtidig med at konfrontationen mellem Hamas i Gazastriben og israelsk militær er eskaleret.

Dermed er palæstinensiske demonstrationer i Østjerusalem på få dage eksploderet til uroligheder i Israel, Gazastriben og Østjerusalem samt på Vestbredden. Både israelske og palæstinensiske myndigheder har de seneste dage sammenlignet situationen med optakten til den palæstinensiske opstand i 2000.

Fredag sagde en palæstinensisk sikkerhedskilde ifølge Ritzau, at fredagens uroligheder er »de mest intense siden den anden intifada«. Det palæstinensiske oprør varede i næsten fem år.

I Gazastriben fortsatte den voldsomme konflikt fredag.

Siden mandag har Hamas, Islamisk Jihad og andre væbnede palæstinensiske grupper affyret mindst 1.800 raketter mod Israel. Det israelske militær har bombet over 600 mål i Gazastriben. Fredag blev mindst 13 mennesker rapporteret dræbt, blandt dem en mor og hendes tre børn, meddelte sundhedsmyndigheder i Gaza.