Analyse: Hjulmand og stjernerne faldt, da det gjaldt – nu venter hård evaluering efter fiaskoen

Kasper Hjulmand bærer ansvaret for landsholdets pludselige kollaps – men flere spillere har været en skygge af sig selv, og der venter landsholdet et stort arbejde.

Det danske landshold har leveret en stor og overraskende fiasko ved VM I Qatar. På billedet Joachim Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fodbold er et simpelt spil.

22 spillere jagter bolden i 90 minutter, og de fleste kampe vindes oppe i hovedet.

Den dundrende danske fiasko ved VM i Qatar – det nok værste danske resultat ved en slutrunde nogensinde – har mange årsager.

Alligevel er det mest opsigtsvækkende og mystiske den modløshed og mangel på selvtillid, som mere og mere overmandede det danske landshold ved dette VM.

Det var et totalt og kollektivt kollaps, som indfandt sig i den afgørende VM-kamp mod Australien. Og det var hos de  samme spillere, der ellers først ved EM og siden i tiden efter har været så fremragende og solide som fodboldhold, at en hel nation forelskede sig i landsholdsfodbold igen.

Danmark begyndte kampen forrygende og splittede det australske hold ad gang på gang de første 25 minutter. Desværre manglede klassen i den sidste aflevering, dribling eller afslutning, som det har været tilfældet ved dette VM.

Og pludselig, efter et par banale fejl, sneg en underlig usikkerhed og modløshed sig ind i holdet.

Simple afleveringer kiksede, defensiven flagrede, og spillere meldte sig ud af kampen.

De bærende kræfter, Christian Eriksen og Pierre-Emile Højbjerg, forvitrede med holdet og faldt, da det gjaldt.

Christian Eriksen begyndte kampen mod Australien glimrende. Men da det strammede til, faldt Danmarks største stjerne ud af kampen og formåede som kaptajn ikke at lede holdet ud af den svære periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kun Andreas Christensen og unge Jesper Lindstrøm spillede med tro på tingene og en udstråling, der var det her landshold værdigt. Man savnede Simon Kjærs aura på banen, men han var skadet.

Hjulmand har som træner fejlet i at skabe et hold og en gruppe, som har fungeret ved denne slutrunde. Truppen har været uden den stærke tro på sig selv og hinanden, som vi har været så vant til – og som de selv har hyldet.

Derfor er fiaskoen selvfølgelig trænerens ansvar, ligesom det er, når det er gået godt.

Det erkendte Kasper Hjulmand også på pressemødet efter kampen.

»Der er ingen tvivl om, at vi slet ikke ramte vores niveau. Der er ingen tvivl om, at vi ikke ramte det udtryk og den kvalitet på banen, som vi ved, vi kan. Der er mange ingredienser i det, men det er helt sikkert, at det er mit ansvar. Det er mit ansvar, at når man kommer til en slutrunde, så rammer man sit bedste niveau. Og det har vi ikke gjort.«

Kasper Hjulmand fandt aldrig de løsninger for Danmark ved VM, som han ellers har gjort så flot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Jagten på VM-holdet fejlede

Han havde ikke nogen forklaring på, hvordan hans hold kunne falde så dramatisk sammen mod Australien. Og han var også skuffet over at se, hvordan holdet mistede al struktur og tro på sig selv i løbet af første halvleg.

»Hvor det kommer fra, er et af de spørgsmål, vi må have kigget på. Der manglede helt sikkert noget løssluppenhed og kvalitet og måske også noget friskhed i hovedet til at spille det, man kan, og være den, man er. Der er ingen tvivl om, at vi ikke ramte den,« sagde han.

Nedturen kan ikke begrundes i taktiske overvejelser. Uanset om Danmark havde spillet 3-4-3 eller 4-4-2 eller forsøgt sig på anden vis, handler det danske kollaps primært om holdets samlede tilstand ved lige dette VM.

Hjulmand stolede på, at holdets struktur kunne bære igennem, men især Danmarks offensiv har turneringen igennem været farveløs og blodfattig. Der har manglet tempo og spillere med kreativitet og evne til at sætte sig igennem.

Og Hjulmand er ikke lykkedes med at ændre kampene undervejs som tidligere, og mod Australien manglede den berømte plan B.

Storhed og fald. Landsholdsfodbold, når det er smukkest – og værst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Danmark er et langt bedre fodboldhold end Australien. De er langt bedre spiller for spiller, og landsholdet har som hold langt flere taktiske finesser i sit hold. Danmark skal kunne slå Australien og Tunesien lige så, medmindre tilfældigheder spiller ind. Men Danmark scorede ét mål og fik ét point ved dette VM.

En stor årsag til, at Kasper Hjulmand aldrig formåede at finde den rigtige startopstilling og skabe et hold, der kunne lave mål, er, at for mange spillere lige nu er nede i en bølgedal.

Nogle er først kommet tilbage efter længere skadespauser, andre mangler spilletid og tillid fra deres klubtræner og kæmper af forskellige årsager med kampform eller selvtillid.

Hjulmand har været for lang tid om at indse, at spillere som Joakim Mæhle og Kasper Dolberg lige nu spiller helt uden vanlig tro på sig selv og ikke kunne blive svaret ved dette VM.

Problemet har omvendt været for landstræneren, at alternativerne på lange stræk heller ikke har været klar, og oven i det blev nøglespilleren Thomas Delaney skadet i første kamp.

Følelserne er for store lige nu

Det danske landshold må nu rejse hjem for tidligt med en kæmpe skuffelse og en alvorlig lærestreg rigere.

Det så stærke bånd mellem landsholdet og befolkningen er flosset efter dårligt spil og skuffende resultater og efter sagen om OneLove-armbindet.

Måske rystede det holdet mere, end det vil være ved. Måske kilede sagen sig ned i symbiosen med befolkningen, der har været så stærk en drivkraft.

Når skuffelsen er kommet lidt på afstand i de mørke vintermåneder, skal den samhørighed nu genopbygges, når kvalifikationen til EM i Tyskland i 2024 begynder til marts.

Det blev ikke Danmarks aften mod et godt kæmpende, men også begrænset australsk hold. Til højre Christian Eriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det er svært at være optimistisk lige nu, men Danmark har stadig mange talentfulde fodboldspillere, og Kasper Hjulmand er stadig en dygtig træner. Det giver – trods alt – håb om, at landsholdet igen kan finde sig selv og igen gøre danskerne stolte.

Men inden da skal Hjulmand hjem til Danmark med sin stab og evaluere.

Her vil han nå frem til, at han traf for mange forkerte valg og aldrig fik sammensat et fungerende dansk hold ved denne turnering.

Og han skal finde nye svar på, hvordan han får skabt den stærke ånd på holdet, der helt fordampede i Qatars varme.

»Der er mange ingredienser, og jeg tror, det er vigtigt lige at komme væk herfra, så det bliver rationelt. Det er det ikke lige nu. Følelserne er for store lige nu,« sagde Kasper Hjulmand.

Og indrammede så alligevel meget fint Danmarks VM:

»Fodboldmæssigt var det bare noget lort. Og det er mit ansvar.«

Martin Borre er tidligere professionel fodboldspiller og nu souschef på Berlingskes Christiansborg-redaktion. Han er Berlingskes fodboldkommentator under VM i Qatar, hvor han skriver analyser om det danske landshold

Kasper Hjulmand påtog sig ansvaret for den danske nedtur efter kampen og beskyttede sine spillere. På billedet Jesper Lindstrøm, Hjulmand med ryggen til og til højre Kasper Dolberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.