Kaos i Kabul koster både liv og anseelse: »Hele Afghanistan er sikkert – undtagen lufthavnen, hvor USAs anarki hersker«

Mindst 20 har mistet livet under tusindvis af afghaneres desperate forsøg på at slippe ud af landet – heraf syv alene i de seneste timer. Mens Taleban-ledere sarkastisk opfordrer USA til »ikke at gøre sig selv til grin«, vokser presset på præsident Joe Biden for at forlænge den hidtil katastrofale evakueringsoperation.

 
Video fra Kabul lufthavn viser, hvordan amerikanske soldater hjælper desperate afghanere over muren til amerikanske soldater i lufthavnen. Video: Reuters/Ritzau. Redigering: Andreas Hein Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået en uge, siden Taleban-militsen til de flestes forbløffelse pludselig dukkede op i Afghanistans hovedstad Kabul og overtog magten i landet.

God tid for verdens stærkeste militæralliance til at komme sig over chokket og få styr på en evakueringsoperation, der må have været forberedt længe, kunne man mene.

I stedet fortsætter kaos søndag med at herske i og omkring Kabuls lufthavn, hvor store menneskemængder har samlet sig i desperat håb om at komme ombord på et fly ud af landet og i sikkerhed for de nye magthavere.

Det koster dyrt. Både for USAs og en række andre vestlige landes omdømme samt hvad angår menneskeliv.

En gruppe af de heldige afghanere, som er sluppet ind i lufthavnsområdet, venter på at gå omborg på et italiensk fly Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Det britiske forsvarsministerium bekræftede søndag eftermiddag i en erklæring, at yderligere mindst syv i de seneste timer er blevet mast ihjel under forsøg på at trænge ind i lufthavnen, der kontrolleres af vestlige styrker.

Samtidig opgjorde en anonym NATO-repræsentant overfor nyhedsbureauet Reuters det samlede dødstal i forbindelse med de seneste dages tumulter til mindst 20.

»Situationen udenfor Kabuls lufthavn er uheldig,« som repræsentanten – uden at overdrive – konstaterede.

Så »uheldig«, at USAs ambassade lørdag frarådede amerikanske statsborgere at nærme sig lufthavnen på grund af sikkerhedsrisikoen.

Tusindvis af afghanere har de seneste dage samlet sig uden for Kabuls lufthavn, der kontrolleres af USA, i håb om at komme med et fly ud af landet. Mindst 20 har ifølge en NATO-repræsentant mistet livet – formentlig mast eller trampet ihjel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix.

»USA burde ikke gøre sig selv til grin«

Som om det ikke alt sammen var nok, frygter USA desuden, at en gruppe med tilknytning til Islamisk Stat skal forsøge at sabotere evakueringsoperationen med missilangreb.

Flere internationale medier delte lørdag en video, der viser, hvordan et fransk militærtransportfly under take-off fra Kabul affyrer såkaldte flares (ildkugler) – angiveligt for at beskytte sig mod varmesøgende missiler.

Imens giver Taleban-repræsentanter med slet skjult skadefryd USA skylden for den kaotiske situation omkring lufthavnen.

»Hele Afghanistan er sikkert – undtagen lufthavnen, hvor det amerikanske anarki hersker,« sagde en af militsens ledere, Amir Khan Motaqi, søndag i en erklæring offentliggjort via sociale medier og tilføjede:

»USA burde ikke bringe sig i miskredit og gøre sig selv til grin over hele verden. Og de burde ikke bilde vores folk ind, at vi er fjenden.«

At det i høj grad bidrager til den usikre situation, at militssoldater posteret i området omkring lufthavnen slår løs på folk med piske og affyrer skarpe skud, undlod Taleban-lederen behændigt at nævne.

Minister roser talebansk køkultur

Ifølge den britiske viceforsvarsminister James Heappey er militssoldaternes kontrolposter imidlertid med til at fyre op under evakueringsoperationen.

»I dag fungerer køerne (af afghanere, der venter på at komme ind i lufthavnsområdet, red.) bedre,« sagde Heappey søndag til BBC og tilføjede, at talebanernes opdeling af de ventende efter destination »gør en stor forskel«.

Den britiske viceforsvarsminister roser talebansoldater for at organisere mere effektive køer uden for lufthavnen. De er ellers blevet beskyldt for at slå løs på de ventende med piske Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters TV/Ritzau Scanpix.

Han konstaterede, at den forbedrede køkultur søndag morgen havde gjort det muligt at gøre 731 personer klar til evakuering.

Selvom ikke alt således er dårlige nyheder, og evakueringen for nogle landes vedkommende er ved at komme op i fart, vil det næppe være muligt at få alle vesterlændinge og afghanere med lovning på beskyttelse ud, inden operationen efter planen slutter ved måneders udgang.

I et forsøg på at speede processen op har den amerikanske regering besluttet at tage civile fly fra blandt andre Delta Airlines og United Airlines i brug.

Men der vil givetvis være hårdt pres på USAs præsident, Joe Biden, for at fortsætte ind i september, når ledere fra G7-landene tirsdag mødes for at diskutere den indtil videre beskæmmende exitoperation fra Afghanistan.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.