Gør dig klar til at skulle have en ekstra vaccinedose. Og måske får den et overraskende indhold

Pfizer/BioNTech er i fuld gang med at udvikle en opdateret udgave af deres coronavaccine. Den skal virke bedre mod deltavarianten og så kan et ekstra skud forlænge effekten, lyder det. Tredje skud kan komme allerede til vinter – og måske får danskerne lidt ekstra med i vaccinedosen.

De første danskere fik et skud med vaccinen fra Pfizer/BioNTech allerede mellem jul og nytår 2020. Nu viser det sig, at det kan blive nødvendigt med et tredje skud i løbet af seks-otte måneder, hvis effekten skal forblive på et højt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede til vinter kan danskerne få tilbuddet om et ekstra skud af en coronavaccine.

Det er bekymringen over, hvor lang tid vaccineeffekten holder sig – og den stadig større udbredelse af den mere smitsomme deltavariant, som nu får blandt andet Pfizer/BioNTech til at arbejde på en opdateret udgave af vaccinen.

Torsdag meddelte Pfizer/BioNTech således, at de er i fuld gang med arbejdet på at opdatere vaccinen, så den får bedre effekt mod deltavarianten.

Selskaberne fortæller, at man satser på at kunne gennemføre kliniske forsøg på mennesker allerede fra august, og at vaccinen kan være på markedet allerede til efteråret eller vinteren.

»Vi har set i studier fra blandt andet Israel, at vaccinens effektivitet falder efter de første seks måneder. Samtidig er deltavarianten blevet dominerende. Derfor er det sandsynligt, at det er nødvendigt med en tredje dosis af vaccine efter 6-12 måneder, sådan som vi hele tiden har sagt,« skriver Pfizer/BioNTech i en meddelelse, som de lagde ud torsdag.

Selskaberne fortæller samtidig, at de mener, at de eksisterende vaccineudgaver er effektive, men at man alligevel arbejder på en opdatering.

Et nyt overraskende indhold

En af de personer, som følger udviklingen – og indkøbet – af vacciner tættest, er Richard Bergstrøm, som bærer titlen vaccinesamordner i Sverige og har ansvaret for indkøb af alle vacciner i Sverige og EU.

Berlingske har flere gange talt med den svenske vaccineekspert, og han fortæller nu, at han forventer, at den opdaterede vaccine kan begynde at gives allerede til vinter – hvis de europæiske lande ellers beslutter sig for det.

»Det er hævet over enhver tvivl, at det bliver nødvendigt at give en tredje dosis på et tidspunkt. Alle fuldt vaccinerede svenskere skal efter al sandsynlighed have en tredje og fjerde dosis,« siger Richard Bergstrøm til Aftonbladet.

Den svenske vaccineekspert fortæller samtidig, at man håber, at udviklingen af en opdateret vaccine vil være så langt, at EUs lægemiddelmyndigheder kan godkende den allerede i løbet af efteråret.

Han slår samtidig fast, at EU har en kontrakt med Pfizer/BioNTech, der betyder, at det er EU, der bestemmer, hvilken udgave af Pfizer-vaccinen man køber. Man kan altså vælge den gamle – eller konvertere indkøbet til den nye udgave.

Og så lægger vaccineeksperten op til en mulig overraskelse.

»Måske kan man kombinere den tredje boosterdose med andre vacciner, for eksempel mod influenza, forkølelse eller andre sygdomme. Altså lave en slags cocktail,« siger Richard Bergström til Aftonbladet.