Tidligere SSI-direktør: Gyldigt coronapas efter første stik sender farligt signal

For anden dag i træk er coronasmitten steget til over 600. Tidligere SSI-direktør og flere professorer mener, at man burde se på gyldigheden af coronapas. Desuden opfordrer de alle, der har fået første stik til at lade sig teste, selvom deres coronapas er gyldigt.

Det er en politisk beslutning, at coronapasset er gyldigt fra første stik. Ud fra en faglig vurdering er det mest fornuftigt, at det først er gyldigt efter andet stik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deltavarianten – en særlig smitsom variant af coronavirus – er blevet den dominerende variant i Danmark. Det medfølger en stigende smitte i landet, hvor der det seneste døgn er registreret 658 nye smittetilfælde, oplyser Statens Serum Institut (SSI) torsdag.

Derfor mener tidligere direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, at coronapasset skal ændres, så det først er gyldigt efter andet stik.

»Der er brug for et mildt tiltag, og det er netop ændringen af coronapas. For det er vigtigt at sende et signal om, at folk stadig skal lade sig teste, når de skal til sociale arrangementer,« siger han.

Nils Strandberg Pedersen er ikke overrasket over, at smitten breder siger lige nu og understreger, at det er rigtig godt, at der allerede er over to millioner danskere, der er vaccineret – hvoraf de mest sårbare er færdigvaccineret. Men en ændring af coronapasset ville kunne strække smitten, så den ikke når at overhale vaccinationskalenderen, siger han.

De seneste dages tal fra SSI viser også, at smitten rammer de grupper, som endnu ikke er færdigvaccineret. Samtidig gælder EUs coronapas først 14 dage efter andet stik.

Fagligt er coronapas først gyldigt efter andet stik

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos ved Syddansk Universitet er enig med Nils Strandberg Pedersen. Han fremhæver, at den nuværende gyldighed af coronapas efter første stik er en politisk beslutning. Ud fra en faglig vurdering har coronapasset altid først været gyldigt efter andet stik.

Derfor mener han også, at det er op til Christiansborg, hvis coronapasset skal laves om. Efter hans vurdering vil han ikke afvise, at det kan være klogt at ændre på passet på grund af deltavarianten.

»Det farlige ved at have coronapas ved første stik er, at man fejlagtig tror, at man kan gå fri for at holde afstand og overholde de hygiejniske regler,« siger han.

Det kan dog diskuteres, om det overhovedet er værd at indføre for de relativt få uger, der er til, at den danske befolkning er færdigvaccineret, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Dermed tydeliggør han, at hygiejne og testning er vigtigt og opfordrer folk til, at de stadig lader sig teste, selvom de har coronapas.

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos ved Syddansk Universitet mener, at man skal se smitten an, da det også »bare« kan være festlighederne til EM, der er skyld i det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Samme opfordring om test og forholdsregler lyder fra professor i virologi Allan Randrup Thomsen ved Københavns Universitet. Han pointerer, at det fagligt ville være fornuftigt at ændre coronapas, men at han i praksis har svært ved at se, det sker.

»Vi er i fuld gang med at vaccinere de grupper, hvor smitten breder sig, og derfor har vi i løbet af to måneder færdigvaccineret dem, så derfor har jeg svært ved at se, om en ændring i passet kan nå at have nogen effekt,« siger han.

Vi står i en anden situation nu

Et nyt studie fra Israel vurderer, at Pfizer-vaccinen beskytter markant mindre mod den nye deltavariant, og det er hermed også en af argumenterne for, at det er vigtigt at lade sig teste og tage sine forholdsregler også efter første stik.

Men Allan Randrup Thomsen understreger, at studiet skal tages som et delresultat omkring beskyttelsen mod deltavarianten.

»Israels stigning i deltavarianten hænger sammen med, at de også har lagt alle restriktioner bag sig. Den forskel, de har set, kan være biased af, at folk også har ændret adfærd,« siger han og tilføjer, at studiet dermed kan vise effekten af deltavarianten, hvis man ikke havde nogle restriktioner, som ikke er tilfældet i Danmark.

Han vurderer desuden, at vi ikke skal være nervøse for den stigende smitte, fordi antallet af indlæggelser ikke er steget, og at der ikke er den store risiko for, at mange af de smittede ender på hospitalerne, så spidsbelastningen undgås.

»Vi står i en anden situation nu end tidligere, og derfor skal vi passe på den retorik, vi bruger, når vi forklarer folk, hvorfor og i hvilken grad det er et problem med denne smittestigning,« siger han.

De seneste syv dage har syv ud af de 10 smittetilfælde været i aldersgruppen 10-39 år, mens de 20-29-årige alene har stået for mere end fire ud af 10.

Sundhedsministeriet oplyser i en e-mail til Berlingske, at sundhedsmyndighederne følger smitteudviklingen tæt og overvejer løbende, hvilke smittereducerende tiltag, der er nødvendige, herunder tilpasning af coronapasset.

»Der er på nuværende tidspunkt ikke konkrete planer om at rykke på tidspunktet for, hvornår coronapasset er gyldigt efter vaccination,« skriver ministeriet i et skriftligt svar.