Godt nyt til boligejere – med dette lån sparer du over 7.000 kroner om året

Der er gode nyheder til de 50.000 boligejere, der fra nytår skal have ny rente på et tilpasningslån. Overståede renteauktioner i Nykredit og Totalkredit betyder endnu en runde med negative renter på flere lån, hvor især boligejere med F5-lån kan se frem til store besparelser.

Totalkredit opfordrer boligejere til at tjekke op på forskudsopgørelse for 2021 efter de nye rentetilpasninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Totalkredit har skudt gang i rentetilpasningen for tilpasningslån med etårig, treårig og femårig rentebinding (F1-, F2-, F3-lån). Efter første auktionsdag lyder den foreløbige kontantlånsrente for F1 og F5 på minusrenter. Renten på F5-lånet falder således fra 0,71 procent til -0,27 procent.

Dermed kan boligejere med F5-lån se frem til en stor rentebesparelse, der beløber sig til over 7.000 kroner om året efter skat for hver lånte million kroner. Dette kan komme de cirka 13.000 boligejere, som har et F5-lån i Totalkredit, til gode.

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre er mandagens rentetilpasninger et bevis på, at perioden med negative renter for danske boligejere langtfra er ovre. Og det er godt for økonomien, forklarer han.

»Lave renter er kærkomment i en tid, hvor den økonomiske situation er skrøbelig på grund af corona, og de giver som udgangspunkt boligejerne flere penge at gøre godt med i den øvrige del af økonomien,« siger Jeppe Juul Borre.

Også Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, mener, at rentetilpasningerne er gode nyheder for danske boligejere. Han fortæller, at over halvdelen af boligejerne i Totalkredit vil have negativ rente på deres lån i 2021, såfremt den nuværende udvikling fortsætter.

»Vi har efterhånden vænnet os til negative renter. Alt tyder på, at auktionerne de næste dage vil blive i samme leje, så vi får endnu en runde med negative renter over hele linjen. Dermed vil andelen af boligejere i Totalkredit, der har negativ rente, tippe fra nytår, så flere har negativ end positiv rente,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Husk at ændre skatten

Mens boligejerne med F5-lån kan se frem til besparelser, stiger renten lidt for boligejere med F1-lån. De ser således ud til at gå fra en rente på -0,41 procent til en lidt højere rente på -0,16 procent. Ifølge Sune Malthe-Thagaard skyldes dette især et bestemt forhold.

»Der er en helt afgørende grund til, at F1-renten stiger lidt i forhold til ved seneste rentefastsættelse, og den er, at Nationalbankens selvstændige renteforhøjelse i marts fra -0,75 procent til -0,6 procent stadig spøger. Nationalbankens renter smitter af på renterne på de finansielle markeder, og rentestigningen her har større indvirkning på renten på F1-lån end på F3- og F5-lån,« siger chefanalytikeren

Sune Malthe-Thagaard lægger samtidig vægt på behovet for, at boligejere tjekker skatten efter rentetilpasningerne.

»Har man som boligejer et F5-lån, er det særligt vigtigt, at man på Skat.dk ændrer sine renteudgifter i forskudsopgørelsen for 2021. Ellers risikerer man at få et gedigent skattesmæk i 2022. Også F1- og F3-lånerne bør naturligvis rette forskudsopgørelsen, men for disse boligejere er renteændringerne mindre og har derfor en mere begrænset betydning for rentefradraget,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Godt for boligmarkedet

Jeppe Juul Borre vurderer, at de lave renter er med til at understøtte udviklingen på boligmarkedet, som har været overraskende positiv under coronakrisen.

»Ser vi fra virksomhedernes synspunkt, giver det billige muligheder for at finansiere fremtidige investeringer. Dog forventer vi, at investeringsniveauet vil være lavmælt som følge af den øgede usikkerhed, som coronatiden har bragt med sig,« siger han.

F1-auktionerne løber fra og med i dag og afsluttes på onsdag. For F5 er der auktioner hele ugen, som afsluttes på fredag. Boligejere med F3 må endnu vente med at få indsigt i en foreløbig kontantlånsrente, da de først er på auktion fra på torsdag og afsluttes fredag. Her er forventningen også en rente i negativt territorium.