Folketinget vil have dig til at skifte til en varmepumpe – men dit hus kan miste værdi

Som en del af Folketingets klimaaftale skal alle boligejere med olie- eller gasfyr have det udskiftet til en varmepumpe. Det undrer ejendomsmæglere og energiselskaber, for det kan betyde, at dit hus mister værdi.

Folketinget vil gerne have dig til at udskifte dit fyr med en mere klimavenlig varmepumpe. Men det kan koste dig dyrt i sidste ende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Alle boligejere med olie- eller gasfyr skal skifte det ud med en varmepumpe eller fjernvarme. Sådan lyder det fra regeringen i den klimaaftale, der blev fremlagt i mandags.

Men det kan koste dyrt at vælge varmepumpen. For skifter man til varmepumpe, som for mange husejere er det mest oplagte, risikerer ens bolig at få et dårligere energimærke, på trods af at det koster 100.000 kroner at installere en klimavenlig varmepumpe i stedet for olie- eller gasfyr, der udleder mere CO2. Det dårligere energimærke giver ofte en lavere huspris – og derfor risikerer boligejere altså, at deres hus mister værdi, hvis de skifter olie- eller gasfyret ud med en varmepumpe. Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er pænt åndssvagt, at man på denne måde bruger energimærkerne til at misinformere borgerne om, hvor klimavenligt deres hus er,« siger direktør Lars Aagaard fra energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, til Jyllands-Posten.

Han forklarer, at de fleste tror, at energimærket siger noget om, hvor meget energi der skal bruges til at opvarme et hus. Men i virkeligheden bliver husejerne straffet, når de bruger el til opvarmning, som er det, en varmepumpe kører på, siger Lars Aagaard.

Man udregner, hvor mange kilowatt-timer der skal bruges pr. år for at opvarme huset. Herefter ganges tallet med en faktor, alt efter hvilken slags opvarmning der er den primære. Her vil man ved fjernvarme gange med 0,85, mens man med varmepumpe ganger med 1,9, da elproduktion tidligere ikke blev anset for at være miljø- eller klimavenligt, fordi man brugte kul til at producere det. Det er anderledes i dag, hvor over 50 procent kommer fra vindenergi.

Kan påvirke prisen på dit hus

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening kalder man det »problematisk«, at energimærkningen straffer vedvarende energi. Det kan ikke være rigtigt, at man skal straffes for at følge Folketingets klimaaftale.

Dansk Byggeri har tidligere i år regnet på, hvad det koster at få et dårligt energimærke. Deres beregninger viste, at hvis boligejerne bare går én energiklasse ned, vil prisen på huset falde med cirka 50.000 kroner, mens det tilsvarende hæver prisen med cirka 50.000 kroner, hvis huset går fra at være et hus i energiklasse F til at være klasse E. Huset kan således miste en værdi på 184.000 kroner ved at gå fra energiklasse A til E.

Energistyrelsen skriver i en e-mail til Jyllands-Posten, at de ikke mener, at det betyder et dårligere energimærke, hvis boligejere installerer varmepumpen. Ifølge styrelsen kan det trække i retning af et bedre energimærke, fordi en varmepumpe er meget mere energieffektiv end for eksempel et naturgasfyr.

Ifølge Dansk Byggeri er der i Danmark omkring 500.000 enfamiliehuse, som ikke har adgang til fjernvarme. Af dem har 100.000 et oliefyr, mens 400.000 opvarmer med et naturgasfyr. Deres beregninger viser, at hvis alle skifter til varmepumper, vil det reducere Danmarks samlede udledning af CO2 med cirka 1,5 millioner ton. Det svarer til godt fem procent af, hvad der skal til, hvis Danmark skal leve op til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.