Få kørekort til kaffe

Du kan nu riste din egen kaffe på Danmarks første andelsristeri The Factory på Refshaleøen

The Factory Roast Lab på Refshalevej er et andels kaffe risteri som stiller viden og faciliteter til rådighed for kaffenørder, caféer og restauranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Hvis du er mere end almindeligt glad for kaffe, eller måske endda har en faglig interesse i at riste din egen kaffe på et topprofessionelt anlæg, så er det nu muligt på the Factory Roast Lab, som ligger stort set ved siden af restaurant Amass på Refshaleøen.

Bag andelsristeriet står de to kaffepionerer Michael de Renuard og Jens Henrik Thomsen. Førstnævnte er certificeret mesterrister og lever af at rejse rundt over hele kloden og undervise i emnet. Thomsen er barristatræner og forhenværende Illy-importør – i dag lever han af at de små Loring mikroristere rundt om i Europa.

The Factorys anlæg er netop en lille Loring rister med en kapacitet på 15 kilo til en værdi af 500.000 kr., som udmærker sig ved at være stort set neutral på lugt og forurening. For at kunne bruge faciliteterne kræver det, at man er medlem af andelskollektivet, hvilket koster 1.000 kr. per måned. Samt at man tager et kørekort til risteren, hvilket vil sige en halv dags undervisning af Michael de Renuard, svarende til 3.500 kr. Når disse formalia er på plads, kan man booke sig ind på en riste tid, som koster 2.500 kr. for en eftermiddag, inklusive udprintning af etiketter.

»Oprindelig havde vi forestillet os, at folk selv kom slæbende med deres egen sæk kaffe. Men det har vist sig, at andelshaverne gerne vil have noget hjælp, så vi er begyndt at importere bønner fra Solberg & Hansen i Norge, der er førende på den »nye nordiske« kaffebølge, som dyrker den letristede filterkaffe,« siger Jens Henrik Thomsen.

De to grundlæggere forestiller sig, at The Factory, som er stærkt inspireret af The Pulley Collective i Brooklyn, New York, med tiden skal udvikle sig til et slags videncenter for kaffe. Foreløbig tæller medlemmer af kollektivet Democratic Coffee på Hovedbiblioteket, »Caféen uden navn« og »Bønneklubben«, som består af 70 hjemmeristere.

https://www.facebook.com/thefactorycoffee