Morgendagens designstjerner dyster om genfødt modepris

Danmarks største designpris er relanceret med nyt navn og nye visioner. De fem nominerede er netop offentliggjort, og forude venter måneders forberedelse, inden den endelige vinder belønnes med en halv million kroner.

magasinpris
Foto: Claus Bech.
Læs mere
Fold sammen

Onsdag morgen bød på et smugkig på fremtidens danske designere, da de nominerede talenter til Danmarks største designpris, Magasin Du Nord Fashion Prize, blev offentliggjort på Kunsthal Charlottenburg.

Den endelige vinder bliver udpeget til oktober, og præmien er en halv million kroner. Men først skal de fem nominerede et par intense måneder, der kulminerer med præsentationen af en kollektion for en international jury.

»Jeg er begyndt at sammenligne det med set-uppet i TV-programmet Løvens Hule,« siger Nina Wedell-Wedellsborg, der er bestyrelsesmedlem i Magasinfonden.

Magasin har delt prisen på en halv million kroner ud siden 2013, hvor Nina Wedell-Wedellsborg, hvis tipoldefar Emil Vett grundlagde stormagasinet, besluttede sig for at starte en modepris, der skulle uddeles til danske designtalenter.

Ind til i år har den heddet Dansk Design Talent Magsin Prisen og haft folk som Uffe Buchardt og Kim Grenaa i  spidsen. Men i år er prisen relanceret under nyt navn og med nye og større visioner. Der har været behov for at 'ryste posen', som Nina Wedell-Wedellsborg siger.

»Magasin ville gerne tage noget ejerskab tilbage, så det ikke kun var os, der kom med pengene,« siger Nina Wedell-Wedellsborg.

Nu ligger fokus i endnu højere grad end tidligere på talenternes internationale format. Prisen skal være et springbræt, og som en af de tidligere vindere, Adam El-Zayat Hjorth, påpegede, er det vigtigt at følge op på opmærksomheden, der følger med prisen. Ellers er det 'bare en halv milllion kroner og en masse ståhej, der i sidste ende ikke giver så meget'.

»Det handler om mere end det gode håndværk. Nu skal vi være skarpere på businessdelen. Mange af talenternes drømme rækker ud over Danmark, og det kan vi hjælpe dem med,« siger Nina Wedell-Wedellsborg.

Foto: Claus Bech. Adrian Sølberg er blandt årets nominerede til Magasin du Nord Fashion Prize. Fold sammen
Læs mere

27-årige Adrian Sølberg er et af de fem udvalgte designtalenter. Han startede sit herretøjsmærke, Randy, i  2015, fordi han ikke kunne finde det tøj, han gerne selv ville gå med. Selv kalder han sit design for et ungdomsoprør mod det etablerede, som herretøj med feminine detaljer.

For to uger siden modtog han opkaldet fra juryen- Han var nomineret.

»Det var uventet. Fuldstændig. Men også helt vildt og utroligt, at folk bider mærke i ens arbejde,« siger Adrian Sølberg.

Hans tøjunivers er tæt forbundet med musikken, og de næste måneder skal blandt andet bruges på at færdiggøre flere musikvideoer, hvor hans tøj er med. For eksempel et metalband, der er iklædt tøj fra Randy. Koblingen mellem mode og musik er ikke tilfældig.

»For mig giver det tøjet noget ekstra, at det ikke kun lever visuelt, men også bliver forbundet med lyd,« siger Adrian Sølberg.

Skulle det være Adrian Sølberg, der til oktober får endnu et utroligt opkald, vil det for ham først og fremmest betyde bedre muligheder for at udvide produktionen og åbne dørene for at sælge på europæiske markeder. Men for ham handler det stadig om at bevare sit udtryk og at blive ved med at være sin egen herre, uanset hvor meget nyt, der sker.

»Hvis jeg vandt, ville mulighederne blive meget større. Men jeg tror også, at det er vigtigt at holde fast i at gøre noget, som man plejer,« siger Adrian Sølberg.

De fem nominerede til Magasin Du Nord Fashion Prize 2017 er:

- Adrian Sølberg, Randy

- Kathrine Agger

- Lærke Andersen

- Benjamin Monrad og Christian Reese, All at Sea

- Tilde Bjerregaard, Clouds