Yay! Munthe er igen Munthe

Naja Munthe viste, hvad hun gør allerbedst, nemlig at lave tøj, der respekterer og udfordrer det univers, hun har bygget op over de sidste 20 år i dansk mode Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er næsten ikke noget bedre, end når en designer viser en god kollektion efter at have haft en mindre god sæson (det skulle måske lige være, når ens yndlingshold kommer foran i en kamps sidste minutter efter at have været bagud), sådan en mild glæde over at kunne tænke ’hey, du kan jo godt, dér var det.’

Og det var præcis sådan, man havde det efter at have set Munthes sommerkollektion i det gamle radiohus, hvor Naja Munthe viste, hvad hun gør allerbedst, nemlig at lave tøj, der respekterer og udfordrer det univers, hun har bygget op over de seneste 20 år i dansk mode: den praktiske boheme, der lever et let og afslappet liv, men stadig er velklædt og elegant.

Det betyder lange kjoler i lidt gennemsigtigt stof som en støvet gul, sort, hvid og blåt, sæt med store skjorter og matchende bukser, kjoler med store flæsekanter, men også fed brokade med næsten asiatiske blomstermønstre og læder, både i sort, sart pudder og sølv. Her var kjoler i forklædeform, lange bløde nederdele til gulvet og stramme læderbukser. Det er ikke længere udsmykningen, der giver tøjet sit boho-look, men letheden i stofferne, snittene, der er afslappede og ubesværede, og det virker meget fint.

Særlig god er Naja Munthe også til strik, hvor hun med rigtig god sans for form og farver laver grafiske felter, som en sweater i hvid, sølv og rød, der er spektakulær, men stadig utrolig anvendelig.

Hendes tailoring bliver aldrig specielt interessant, men det er forståeligt, at den skal være i kollektionen for også at kunne dække kunders behov for en jakke til arbejdsbrug, men det er en lille detalje, der slet ikke overskygger glæden over, at Naja Munthe havde fundet tilbage til det sted, hvor hun laver smukkest tøj – og hvor hun klæder kvinder på til en drøm om et lettere liv. Det ændrer ikke verden at drømme om et lettere liv. Men det gør måske det enkelte liv lidt bedre. Og sådan ændrer verden sig jo.

Bedst: At Naja Munthe havde hyret Freja Kirk til at synge til showet. Det var godt tænkt at ledsage de meget feminine outfits med glødende lesbiske kærlighedssange, der også handlede en del om sex.

Værst: Showet var for langt. En fin kjole bliver ikke bedre af at blive vist tre gange i tre forskellige farver. Og så i to længder. Og som skjorte.