»Cordua & Steno«: Vælt statuerne af racister

Vælt statuerne af racister, den fælles borgerlige fortælling bør handle om frihed, debat om Sommerpakkens milde gaver, Trump sætter trumf på i forhold til NATO-lande og radikale krav om CO2-afgift i grøn skattereform i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

De borgerlige er splittet, og flere efterspørger en fælles borgerlig fortælling. Liberal Alliances Ungdoms formand, Signe Bøgevald Hansen, mener at de borgerlige skal finde sammen om en liberal modfortælling om frihed, der modsvarer regeringens succeshistorie om det socialdemokratiske fællesskab. Fællesskabet er nemlig stærkest, når det er skabt af frie borgere, mener hun. Bøgevald er gæst i studiet.

I USA bliver statuer af Konføderationens helte væltet i de gamle sydstater. Det samme sker med slavehandlerne i Storbritannien, og overalt i Vesten er diskussionen genstartet oven på Black Lives Matter-demonstrationerne. Skal vi hænge skilte på statuer med folk, som i deres samtid ytrede racistiske synspunkter? Skal vi omdøbe veje? Der er i øvrigt også for mange statuer af for mange hvide kapitalistiske mænd i København, mener fx Alternativets kulturborgmester Franciska Rosenkilde. Vi tager diskussionen med borgmesteren og de Konservatives kulturrådmand på Frederiksberg, Nikolaj Bøgh.

Så skal vi uddele Ugens fidusbamse og komme omkring de mange begivenheder fra ugen i dansk politik.

2. time

Så kom »sommerpakken«, hvor et bredt flertal vil redde økonomien oven på coronakrisen. Der er milde gaver til alle – både til kontanthjælpsmodtagerne, pensionisterne, men også dansk erhvervsliv. LA var blandt dem, der fandt udgangen, mens de Konservative sammen med Venstre er en del af forliget. Debat mellem de Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, og LAs leder, Alex Vanopslagh.

Donald Trump vil trække næsten 10.000 amerikanske tropper ud af Tyskland, så længe tyskerne ikke vil bruge to procent af BNP på forsvaret. Snart kommer turen måske til Danmark, og her kan USA måske presse os i spørgsmålet om Grønland. Generalsekretæren for Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe, er bekymret. Han er i studiet med sin analyse af situationen.

De radikale kræver, at en CO2-afgift skal være en del af en grøn skattereform i regeringens klimaplan. Men hvad siger regeringspartiet Socialdemokraterne til det? Debat mellem de Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, og finansordfører Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet.

Hør tidligere afsnit her.