»Cordua & Steno«: Er retsstaten ved at skride i bekæmpelsen af coronaen?

Religionens stemme i den offentlige debat, krisepolitik fører til permanentpolitik, Jens Peter Bondes lykkeligste dag, debat om indgreb mod hjemmesider uden retskendelse og Grækenlands stærke økonomi i »Cordua & Steno« på Berlingske torsdag kl. 10.05.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Biskopper, imamer, overrabbineren og andre religiøse ledere opfordrer i en fælles udtalelse til, at danskerne skal møde udefrakommende med mere opmærksomhed og gæstfrihed. Biskop i Roskilde, Peter Fischer-Møller, er blandt initiativtagerne. Det fælles afsæt er civilsamfundsorganisationen Resam, Religion og Samfund, som har til formål at give religion en stemme i den demokratiske debat. Hvorfor er det vigtigt og hvorfor nu og her? Biskoppen er gæst i studiet.

De politikker, der gennemføres i krisetider – angiveligt for at afbøde negative konsekvenser – varer næsten altid længere end selve kriserne. I krisetider er politikere og vælgere tilbøjelige til at acceptere politikker, de ikke ellers ville ønske sig til hverdag, men paradokset er så, at når krisen er forbi, fortsætter mange af politikkerne ufortrødent. Sådan skrev professor Peter Kurrild-Klitgaard for nylig i Berlingske. Han er med i studiet for at uddybe, hvordan vi skal forholde os til dette i lyset af den megen midlertidige lovgivning, der er kommet i forbindelse med bekæmpelsen af coronapandemien.

Så er vi nået til samtalen om ugen, der gak i dansk politik, der helst skal munde ud i, at vi får uddelt den så attråværdige Ugens Fidusbamse.

2. time

Den 2. juni var det 28 år siden, at Danmark med et snævert flertal på godt 50.000 stemmer forkastede Maastricht-traktaten. Et resultat, der vakte opsigt over hele verden og fik vidtrækkende konsekvenser for, hvordan EU siden har udviklet sig.

»Danmarks vigtigste bidrag til verdenshistorien« kaldte den nyligt afdøde svenske forfatter P.O. Enquist det danske nej. »Den lykkeligste dag i mit liv,« siger Jens Peter Bonde, tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Junibevægelsen, om afstemningsdagen, og han er gæst i studiet.

Skal politiet kunne gribe ind overfor hjemmesider uden dommerkendelse? Skal Styrelsen for Patientsikkerhed kunne kræve adgang til hemmelige telefonnumre i kampen mod corona? Det sidste vil regeringen have vedtaget med en hastelov. Er retsstaten ved at skride? Debat mellem retsordfører Jeppe Bruus (S) og medlem af Retsudvalget Jan E. Jørgensen (V)

For ikke længe siden gik det ad pommern til med Grækenland, hvor økonomien især i årene efter finanskrisen lå totalt i ruiner med massearbejdsløshed og armod til følge. Nu hvor verden igen er på vej ind i en ny krise, ja der står landet langt bedre rustet. Vi får en analyse af Mogens Pelt, lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.