Enorme edderkopper

»Eight Legged Freaks« er en veoplagt blanding af gys og humor. Mest det sidste.

I denne film bliver Jorden ikke invaderet af rumvæsener, men situationen er næsten lige så slem, ganske vist kun i den forarmede mineby Prosperity i Arizona.

Her vokser en masse aggressive edderkopper sig meget hurtigt meget store - årsagen er som sædvanligt hensynsløs forurening - og går straks i gang med at nedlægge alt levende, de kommer i nærheden af. Telefonlinjerne afbrydes, Prosperity isoleres fra omverdenen, og byens indbyggere må på egen hånd forsøge at bekæmpe de glubske uhyrer, der hopper rundt med rasende fart. Edderhopper, så at sige.

Situationen er selvfølgelig såre velkendt, og den newzealandsk fødte instruktør Ellory Elkayems »Eight Legged Freaks« forsøger trods sin flittige brug af computerteknologi heller ikke at skjule, at den er stærkt inspireret af film som Jack Arnolds »Tarantula« fra 1955. En vigtig forskel er dog, at kvinder ikke mere må nøjes med at være hjælpeløst skrigende ofre, og den nye film har som handlekraftig heltinde en sexy kvindelig sheriff (Kari Wuhrer), der oven i købet har en næsten lige så sexy teenagedatter og en kløgtig søn, som ligner Harry Potter slående.

Mangt og meget i »Eight Legged Freaks« ligner i det hele taget noget andet, for filmen er fyldt med sjove referencer til gyserklassikere som »Invasion of the Body Snatchers«, »Dawn of the Dead« og »Motorsavsmassakren«. Ligesom »Scream«-filmene - som den har overtaget skuespilleren David Arquette fra - er det denne films hensigt halvt at skræmme os, halvt at more os, og især det sidste lykkes fint, for her er tale om energisk og veloplagt kitsch, der effektivt bruger John Ottmans ekstremt ophidsede ledsagemusik som ironisk kommentar.

»Eight Legged Freaks« appellerer næppe primært til folk med araknofobi, selv om de gigantiske edderkopper er lige så grinagtige som gruelige, men yndere af uprætentiøse skrækfilm vil vide at værdsætte et værk, der modsat M. Night Shyamalans aktuelle »Signs« ikke forventer at blive set med andægtig ærefrygt. Ellory Elkayem har spundet en vittig vrøvlehistorie, og man lader sig gerne indfange i hans net.

Længde: En time og 40 minutter. Censur: Tilladt over 11 år.