Vild plan om billionmønt i USA får støtte

Præsident Obama styrede i 11. time udenom den dybeste version af den økonomiske afgrund. Men snart truer gældsloftet med at sætte amerikansk økonomi skakmat. Den mest vilde løsning om at fremstille billionmønter får nu støtte.

USA er stødt mod mod gældsloftet. Politikerne er nu så desperate for at finde en løsning, inden pengekassen løber tør, at en idé om en billionmønt får støtte i visse kredse. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Hvad skal præsident Obama gøre for at undgå at amerikansk økonomi brækker nakken og landet ender i statsbankerot indenfor få måneder?

Ja, hvis ikke kongressen kan blive enig om en politisk løsning, så kan den amerikanske præsident bede sin finansminister Tim Geithner gå i støberiet og løse problemerne ved at fremstille verdens mest værdifulde mønter.

Det lyder måske som noget fra en eventyrfilm som Ringenes Herre. Men det er derimod et forslag fra en anerkendt Yale-professor ved navn Jack Balkin. Han fandt allerede sidste år et smuthul i lovgivningen, der gør der muligt med et snuptag at skaffe flere dollar. Og hans forslag får nu medvind i visse kredse.

USA er i kapløb med tiden

Det er usikkert præcis, hvornår USA løber tør for penge. Ved årsskiftet stødte USA mod sit øvre loft for, hvor meget staten må låne på 16,4 billioner dollar (cirka 94.000 milliarder kroner).

Men finansministerium holder tæt med, hvor mange af de lånte penge, der stadig ligger på kistebunden. Vurderingerne hos de fleste økonomer lyder på, at politikere har indtil slutningen af februar til at finde en løsning til at skaffe flere penge.

Præsident Obama må hverken sætte gang i mønt - eller seddelpressen, for der er lovgivningsmæssige grænser for, hvor mange dollarsedler og guld, sølv - og kobbermønter, der må være i cirkulation. Men der er ikke nogen grænser i loven, når det gælder mønter fremstillet af platin.

Verdens mest værdifulde mønter

Jack Balkins forslag lyder derfor på, at præsident Obama via Finansministeriet skal få fremstillet verdens mest værdifulde mønter. To platinmønter der hver især skal have en pålydende værdi på én billion dollars. Dem skal han så tage med sig hen i Den Amerikanske Centralbank, hvor han kan hæve pengene og dermed med ét sikre staten finansiering.

Indtil videre er Balkins forslag i brede kredse blevet afvist som et skørt påfund, men efterhånden som gældsloftet rykker nærmere, er selv anerkendte økonomer begyndt at diskutere muligheden.

Den nobelprisvindende økonom Poul Krugman skrev i sin blog for New York Times i denne uge, at hele planen var lidt af en "gimmick", men han var ikke helt afvisende.

"Eftersom gældsloftet i sig selv er skørt - i og med at kongressen kan give præsidenten tilladelse til at bruge penge uden at han kan få lov til at skaffe de penge, han skal bruge - så er der et rimeligt godt grundlag for at bruge en hvilken som helst gimmick, der dukker op," skrev Krugman, der dog også advarede mod risici for blandt andet inflation ved den ukonventionelle løsning.

Demokrat: Vi bliver presset til "usædvanlige løsninger"

En mere ivrig fortaler for billion-mønterne er det demokratiske kongres-medlem, Jerry Nadler. I et telefoninterview til netavisen Capital New York tidligere på ugen pegede han på, at republikanernes modvilje til at indgå et forlig om gældsloftet kalder på "usædvanlige løsninger".

"Jeg er absolut seriøs. Det lyder skørt, men det er absolut lovligt. Det ville normalt ikke være i orden at overveje sådan noget, men undtagelsen er, når man står overfor afpresning, som kan ødelægge landets økonomi. Så bliver du nødt til at overveje sådanne ting," sagde han til netavisen.

Josh Barro som er én af de ledende skribenter hos det anerkendte finansbureau Bloomberg anbefaler nu billionmønterne som en reel midlertidig løsning, og også på sociale netværk som Twitter er idéen i øjeblikket til ivrig diskussion.

Tilliden til USA vil lide et knæk

Herhjemme afviser chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen, USA-ekspert hos Nordea, dog straks billionmønten som useriøs.

"Det er klart, at de politiske fronter i øjeblikket er trukket meget skarpt op, og det er den her idé et udtryk for. Men alle sådanne snuptagsløsninger forhindrer, at man får løst de underliggende problemer," siger han til Berlingske Business og fortsætter:

"Hvis man finder på noget sådan noget, så vil tilliden til amerikansk økonomi lide et gevaldigt knæk. Det ville være en kæmpe risiko at løbe," siger Johnny Bo Jakobsen.

Nordea: Gældsloftet skal hæves

Ifølge Nordea-økonomen er der reelt kun én løsning på den amerikanske stats akutte pengeproblemer.

"Politikerne skal bare tage sig sammen om at få hævet gældsloftet, ellers ender det med en betalingsstandsning for den føderale regering. De regninger som kongressen selv har været med til at udstede, skal man selvfølgelig have betalt. Alt andet er fuldstændig uansvarligt," siger han og fortsætter:

"Det er ikke kun den amerikanske økonomi, der vil lide, hvis ikke der kommer en løsning. Det er hele den globale økonomi. Jeg tror dog på, at det hele nok skal falde på plads. Men ligesom med Fiscall Cliff kan det godt blive i sidste øjeblik," siger Johnny Bo Jakobsen.