Amerikansk økonomiaftale løser ikke alle problemer

Der er nye økonomiske udfordringer forude for amerikanerne, selv hvis Obama får sin aftale om at undgå den økonomiske afgrund vedtaget i Kongressen.

Mens verden venter i spænding på, om en ny økonomisk aftale går glat igennem Kongressen, så tårner nye problemer sig op i horisonten.

- Jeg tror, det vil lykkedes at få aftalen igennem Repræsentanternes Hus, så amerikanerne undgår den helt store opbremsning, som fiscal cliff ville medføre. Men aftalen udskyder sådan set bare nogle af de helt store problemer. Om senest to måneder vil man stå i en situation, hvor man skal forhandle om, hvad der skal ske med gældsloftet, og så kan vi risikere samme nervepirrende forløb, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Man har taget hul på nogle af problemerne, men slet ikke dem alle, og det kommer man til at forholde sig til, formentlig i februar, siger Jacob Graven.

Natten til tirsdag landede præsident Obama en aftale med det republikanske mindretal i Senatet. Senere tirsdag skal der stemmes om aftalen i Repræsentanternes Hus, der har republikansk flertal. Det store spørgsmål er, om aftalen glider igennem her.

- Det er jo ikke en supergod aftale for nogen af parterne, men alternativet er så skræmmende, at enhver kan se, at det er bedre med end uden en aftale, siger Jacob Graven.

Aftalen betyder blandt andet højere skatter på indtægter over 400.000 dollar om året - 450.000 dollar for ægtefæller. Men alle amerikanere kan imødese stigende skatter. Den såkaldte payroll tax stiger fra 4,2 procent til 6,2 procent.

Det vil - vurderer JPMorgan Chase - trække 125 milliarder dollar op af forbrugernes lommer og bremse økonomien, der voksede tre procent i tredje kvartal 2012 til en vækst på forventeligt én procent i første kvartal af 2013.

Så selv om der nu synes en aftale på vej, er det langt fra noget, der rydder problemerne af vejen for amerikanerne.

- Mange havde nok håbet på en lidt mere langvarig aftale, hvor også gældsloftet var afklaret. Nu ordner man én ting af gangen. Og det giver en usikkerhed i sig selv, der kan få negativ betydning for økonomien, vurderer Jacob Graven.