Økonom: Amerikanske politikere køber tid

Det er positivt for aktiemarkederne, at de amerikanske politikere har fundet hinanden i forsøget på at afværge den finanspolitiske afgrund, men problemerne er ikke løst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, efter at Repræsentanternes Hus natten til onsdag godkendte budgetforslaget for 2013. Da Senatet allerede har sagt god for budgetforslaget mangler blot præsident Barack Obamas underskrift.

- Kompromisset om de akutte udfordringer for den amerikanske økonomi bekommer de finansielle markeder og ikke mindst aktiemarkederne vel. I kølvandet på aftalen, som i første omgang er stemt igennem Repræsentanternes Hus har fået aktiemarkederne i Asien til at fortsætte de seneste måneders positive og gode udvikling, skriver Per Hansen, der dog ikke mener, at aftalen fjerner USAs problemer.

- Politikerne køber sig tid, men løser ikke udfordringerne. Indenfor de kommende måneder skal politikerne således have fundet en løsning på lavere udgifter og samtidig blive enige om, hvad der skal ske med gældsloftet. Udfordringen består i, at hvis man varigt løser gældsloftudfordringerne ved at reducere budgetunderskuddene markant, vil det gå hårdt ud over væksten.

At aktiemarkederne trods alt reagerer positivt skyldes ifølge Per Hansen, at budgetvedtagelsen reducerer usikkerheden. Desuden er der efter et godt 2012 nye investeringspenge, som skal placeres i aktiemarkedet, ligesom prisfastsættelsen af aktier stadig generelt er på et lavt niveau trods sidste års fremgange. Samtidig er nøgletallene blevet bedre, ikke mindst i Kina, forklarer investeringsøkonomen.

Da 2013 vil fortsætte i det lavere vækstmæssige tempo, vil det ifølge Per Hansen ikke være væksten, som skal drive aktiekurserne højere i 2013, men snarere en ændret vurdering af risikobilledet.