USA har ikke ammunition til næste finanskrise

Få økonomer tror, at en ny finansiel krise er på trapperne, men en lang række eksperter påpeger, at USA og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har brugt så mange penge på at komme ud af den forrige krise, at der simpelthen ikke er ammunition til at modstå en potentiel næste krise.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, August 1, 2015 in Washington, DC. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Wall Street Journal.

I traditionel Keynes-ånd har USA siden finanskrisens udbrud øget offentlige investeringer for at vriste sig fri af krisens kløer. Selvom meget da også tyder på, at finanskrisen er bag os, er USA's modstandsstyrke alvorligt svækket.

Det skyldes blandt andet, at landets gæld er eksploderet til over 100 pct. af BNP, hvilket næsten er en fordobling af niveauet før krisen.

Desuden taler flere økonomer om en likviditetsfælde, der som følge af ultralave renter fratager centralbanken handlerum. Det betyder reelt, at en lempelse i pengepolitikken ikke slår igennem i efterspørgslen og derfor ikke længere er et brugbart værktøj.

- Finanspolitik vil fremadrettet blive et vigtigere værktøj, da effektiviteten af pengepolitik i stigende grad begrænses. Økonomerne bliver nu nødt til at anskue økonomiske udfordringer fra en ny vinkel, siger Jason Furman, der er leder af Barack Obamas økonomiske råd, til Wall Street Journal.