Trumps indsættelsestale var uden økonomisk bid

Som ventet indeholdt Donald Trumps indsættelsestale ingen store nyheder, heller ikke hvad angår økonomisk politik. Det amerikanske aktiemarked forholder sig nogenlunde i ro.

Donald Trump under indsættelsestalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trumps tale var en gentagelse af valgløfterne og handlede primært om at styrke USA på den måde, han havde foreslået i løbet af valgkampen: Mere protektionisme, strammere immigrationsregler, mere grænsekontrol, genopbygning af amerikansk infrastruktur og flere jobs i USA.

»Udgangspunktet for Donald Trump er fortsat »USA først«, hvilket skal være udgangspunktet for al politik fremover på tværs af politikområder. Vi fik ikke den formelle festtale med forsøg på samling a la hans sejrstale, som man måske kunne have ventet,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank til Berlingske Business.

Det amerikanske aktiemarked reagerede marginalt negativt som følge af talen - markederne venter stadig på at få mere at vide om Trumps faktiske økonomiske politik.

»Markederne lagde nok lidt vægt på, at han lød knap så forsonende, som man kunne have håbet, men da vi som ventet ikke blev meget klogere i dag, så forholdt markederne sig forholdsvis i ro,« vurderer Mikael Olai Milhøj.

»De glemte mænd og kvinder vil ikke længere være glemt. Alle lytter til jer nu. I er kommet frem med en historisk bevægelse, og dette er et historisk øjeblik,« sagde Donald Trump i sin tiltrædelsestale.

Dermed understreger han igen ideen om at fjerne magten fra politikerne i Washington og give magten tilbage til det amerikanske folk.

»Vi mener, at der er risici forbundet med hans politik ud fra et markedsperspektiv, om end de økonomiske og finansielle konsekvenser kan være svære at vurdere. Især på udenrigspolitikken er der lagt op til ændringer: En hårdere retorik over for Europa og NATO, et tættere samarbejde med Rusland og en hårdere kurs over for Kina. Især sidstnævnte mener vi udgør risiko, som på den korte bane kan vende markedsstemningen, da Kina indtil videre har forholdt sig i ro til Trumps hårdere kurs mod dem. På den korte bane er der risiko for en korrektion, hvis vi ikke får nyt at vide om den økonomiske politik, nøgletal begynder at skuffe lidt og nervøsiteten om USA’s udenrigspolitik begynder at brede sig,« siger Mikael Olai Milhøj.

Vi bliver nok klogere

Hvad hans konkrete økonomiske politik kommer til at indeholde er stadigt noget usikkert, ligesom det er usikkert, hvor meget af hans økonomiske politik han kan få igennem.

»Det er stadig vores vurdering, at Donald Trump vil få noget af sin økonomiske politik igennem men ikke alt. Da amerikansk økonomi ikke længere befinder sig i en krise men snarere i en normal konjunktursituation, så er det nok heller ikke det rigtige tidspunkt at føre en mere ekspansiv finanspolitik på – det er ifølge traditionel keynesiansk teori et værktøj man griber til i krisetider, hvor man skal forsøge at sparke gang i væksten igen,« siger Mikael Olai Milhøj.

Om markederne er modent til Trumps bebudede infrastrukturinvesteringer og toldsatser vil vise sig, når politiken materialiserer sig. Men sikkert er det, at han har formået at tale til en amerikansk middelklasse, der har set deres jobs forsvinde ud af landet. Det gjorde han igen i indsættelsestalen:

»Én efter én lukkede fabrikkerne og forlod vores kyster, med ikke engang en tanke til de millioner og atter millioner af amerikanske arbejdere de efterlod. Vores middelklasse er blevet revet fra deres hjem og det rigdom derefter omfordelt over hele verden. Men det er fortid. Og nu ser vi kun på fremtiden,« lød det fra USA’s præsident Donald Trump.