Trump er klar til at overtage Obamas handelskrig mod computerchips fra Kina

En kvart million amerikanske arbejdspladser hos chipproducenter som Intel og Qualcomm er i fare, fordi Kina investerer massivt i området. Trump er klar til at fortsætte den handelskrig på området, som Obamas regering har støbt kuglerne til.

Den tiltrædende amerikanske præsident Donald Trump og den afgående præsident, Barack Obama Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man skal tro, hvad man hører og ser i disse dage, kunne man godt få den tanke, at en veritabel handelskrig mellem USA og Kina bryder ud i lys luge fredag aften ved 18-tiden, når republikaneren Donald Trump tages i ed som USA nye præsident.

Men reelt har den afgående demokratiske præsident Barack Obama længe raslet med sablerne og støbt kuglerne til en fremmarch mod Kina på i hvert fald et centralt, strategisk område for USA, nemlig produktionen af såkaldte halvledere, som er en uundgåelig del af computerchips.

Computerchips er big business i USA. Og produktion og fortsat udvikling og forbedring af computerchips er helt afgørende for den digitaliseringsbølge, der i disse år skyller over verden.

Stoffet silicium, som har givet navn til Silicon Valley, er en halvleder, blot for at illustrere hvor central en bestanddel i tech-bølgen, vi taler om.

Siden computeren første gang så dagens lys har USA været førende inden for produktion af de små elektroniske dimser. I dag sidder amerikanske chip-producenter som Intel, Qualcomm, Texas Instruments og Avago Technologies på lige godt halvdelen af verdensmarkedet.

Computerchips er USAs tredjestørste eksportvarer med langt over 40 milliarder dollar, kun overgået af eksport af fly og biler.

Men Kina, der i dag er verdens største importør af computerchips, ønsker at overtage verdensherredømmet. I sommeren 2014 offentliggjorde den amerikanske regering en plan for at styrke den hjemlige kinesiske produktion af computerchips. Planen omfatter blandt andet offentlige investeringer på op til 150 mia. dollar i produktion af chips og opkøb af udenlandske chip-producenter.

Siden har Obamas regering lagt en benhård linje over for Kina på området. Den linje har Trump og hans nye handelsminister måske ikke helt overraskende tænkt sig at fortsætte.

Under onsdagens Senats-høring med den kommende handelsminister Trumps regering, Wilbur Ross, sagde han ifølge Financial Times, at har er »meget, meget bekymret« over Kinas voksende computerchip-industri, og at Trump og han bakker helt op om den hidtidige regerings hårde linje.

Samtidig siger den afgående vicehandelsminister, Bruce Andrew, i et interview med Financial Times, at Kinas investeringer i chip-industrien udgør en trussel mod amerikansk økonomi, sådan som Kinas aggressive støtte til f.eks. den hjemlige stålindustri har været.

Her satte Obama benhårdt ind i foråret 2016 ved at pålægge ståleksport fra Kina en voldsom told. Efter at have hævet den nogle gange i løbet af marts og april nåede tolden i maj sidste år 500 pct.

Også når det gælder chip-industrien vil der være brug for at tage kraftige midler i brug, mener Obamas vicehandelsminister og nu også Trumps kommende handelsminister.

»Med internet-of-things og eksplosionen i den digitale økonomi, er computerchips en helt grundlæggende teknologi, og USA har altid haft de mest innovative og verdensførende virksomheder,« siger Bruce Andrew til Financial Times.

USA har opretholdt sin position som verdens førende inden for computerchips siden efterspørgslen for alvor tog fart med PC'ens indtog i 1980'erne.

Kun én gang tidligere er USA position blevet truet. Det var i midt 1980'erne og 1990'erne, hvor japanske virksomheder spiste sig ind på det amerikanske herredømme.

Den gang forsvarede USA sin position med alle midler, og det kom til en hård handelskrig med told og andre sanktioner. Krigen endte med amerikansk sejr, da det lykkedes amerikanske forhandlere at lande en bilateral aftale om handel med computertips, som betød at der blev sat loft, over den japanske eksport. Aftalen var kontroversiel, fordi den ikke stemte overens med datidens frihandelsregler.

En af forhandlerne den gang var Robert Lighthizer. Han advokat med speciale i internationale handelsspørgmål og har blandt andet ført sager for amerikanske stålproducenter mod Kina.

Lightihizer følger med Trump ind på de bonede gulve som USAs officielle handelsrepræsentant. Det betyder, at han kommer til at stå for forhandling af samhandelsaftaler med blandt andre Kina og Mexico.