Rio Tinto og to tidligere direktører tiltalt for bedrageri

Rio Tinto og to tidligere topchefer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med en kuldsejlet kulinvestering i milliardklassen i Mozambique. Det skriver Sydney Morning Herald.

Rio Tinto og to tidligere topchefer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med en kuldsejlet kulinvestering i milliardklassen i Mozambique. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere finansdirektør Guy Elliott er sammen med den tidligere administrerende direktør for Rio Tinto Tom Albanese og selskabet selv sigtet for bedrageri i forbindelse med købet af kulaktiver i Mozambique for 3,7 mia. dollar. Aktiverne blev tre år senere solgt for 1,3 pct. af købsprisen. På det tidspunkt havde Rio Tinto måttet æde nedskrivninger for knap 3,4 mia. dollar.

I takt med at projektet kørte af sporet, og værdien af aktiverne dykkede, forsøgte de at hindre eller forsinke offentliggørelsen af omfanget af problemerne for både Rio Tintos bestyrelse, revisionsudvalg, revisorer og investorer, skriver det amerikanske finanstilsyn, SEC.

- Rio Tinto og deres topchefer var angiveligt ikke i stand til at stå frem med en mislykket handel, der skete på deres vagt. De prøvede at redde deres egne karrierer på bekostning af investorerne ved at skjule sandheden, siger Steven Pelkin, der er afdelingsdirektør hos det amerikanske finanstilsyn, SEC.

Bloomberg hæfter sig især ved, at Rio Tinto efter maj 2012, hvor både Tom Albanese og Guy Elliott var klar over, at projektet var kørt af sporet, stiftede gæld ved at sælge obligationer for 3 mia. dollar uden at belejlige sig med at oplyse investorerne om problemerne ved projektet.

Rio Tinto - og begge tidligere direktører - afviser anklagerne og lover at forsvare sig i en eventuel retssag. Selskabet har dog indvilget i at betale en bøde på 36 mio. dollar i sagen, skriver Bloomberg Markets.

Sagen har desuden onsdag også kostet Guy Elliott pladsen i Shells bestyrelse, hvor han blandt andet har været leder af revisionsudvalget.