Minegigant tiltalt for at lyve om skandaleprojekt

Mineselskabet Rio Tinto og to af dets tidligere direktører er tiltalt for at have løjet om værdiløs kulmine.

Mineselskabet Rio Tinto og to af dets tidligere direktører er tiltalt for at have løjet om værdiløs kulmine. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rio Tinto, et af verdens største mineselskaber, og to af dets tidligere topchefer er tiltalt for bedrageri i forbindelse med en kuldsejlet kulinvestering i milliardklassen i Mozambique.

Det skriver Sydney Morning Herald ifølge Ritzau Finans.

Tidligere finansdirektør Guy Elliott er sammen med tidligere administrerende direktør Tom Albanese og selskabet selv sigtet for bedrageri i forbindelse med købet af kulminer i Mozambique for 3,7 milliarder dollar.

Minerne blev tre år senere solgt for 1,3 procent af købsprisen. På det tidspunkt havde Rio Tinto måttet æde nedskrivninger for knap 3,4 milliarder dollar.

Rio Tinto havde troet, at man kunne sejle kul fra minerne ad Zambezi-floden, men det kunne man ikke. Og så var økonomien i projektet pludseligt en helt anden, og opkøbet nært værdiløst.

I takt med at projektet kørte af sporet, og værdien af aktiverne dykkede, forsøgte cheferne at hindre eller forsinke offentliggørelsen af omfanget af problemerne for både Rio Tintos bestyrelse, revisionsudvalg, revisorer og investorer, skriver det amerikanske finanstilsyn, SEC.

»Rio Tinto og deres topchefer var angiveligt ikke i stand til at stå ved en mislykket handel, der skete på deres vagt.«

»De prøvede at redde deres egne karrierer på bekostning af investorerne ved at skjule sandheden,« siger Steven Pelkin, der er afdelingsdirektør hos SEC.

Bloomberg hæfter sig især ved, at Rio Tinto efter maj 2012, hvor både Tom Albanese og Guy Elliott var klar over, at projektet var kørt af sporet, stiftede gæld ved at sælge obligationer for tre milliarder dollar. Uden at ulejlige sig med at oplyse investorerne om problemerne ved projektet.

Rio Tinto - og begge tidligere direktører - afviser anklagerne og lover at forsvare sig i en eventuel retssag. Selskabet har dog indvilget i at betale en bøde på 36 millioner dollar i sagen, skriver Bloomberg Markets.

Sagen har desuden onsdag også kostet Guy Elliott pladsen i Shells bestyrelse, hvor han blandt andet har været leder af revisionsudvalget.