Obama rækker ud efter middelklassen med nyt budgetudspil

Præsident Obamas budgetudspil varsler en styrkelse af den amerikanske middelklasse, men vil få svært ved at komme igennem den republikansk-dominerede kongres.

Foto: MANDEL NGAN. Præsident Obamas budgetudspil varsler en styrkelse af den amerikanske middelklasse, men vil få svært ved at komme igennem den republikansk-dominerede kongres.
Læs mere
Fold sammen

USA: Med sit knap 4.000 milliarder dollar dyre budgetudspil for regnskabsåret 2016 tager Barack Obama kampen op med Republikanerne om den amerikanske middelklasse. Budgetudspillet lægger op til at styrke middelklassen gennem højere skatter til firmaer og rige amerikanere, skriver Reuters.

Præsidentens udspil konkretiserer nogle af de forslag, Obama fremlagde i sin State of the Union-tale i januar - og er lige så meget et politisk dokument som en finanspolitisk køreplan, idet demokraterne godt ved, at det aldrig vil blive vedtaget med republikansk opbakning i sin nuværende form, skriver Reuters.

Budgettet skal godkendes af den republikansk-kontrollerede kongres, før det kan træde i kraft - og republikanerne har ikke vist stor velvilje til at lægge stemmer til Obamas reformer.

»Vores håb er, at ved at fremlægge en klar økonomisk vision, der er centreret om middelklassen og økonomisk vækst, vil vi kunne få en produktiv samtale med republikanerne og gøre fremskridt i løbet af året,« siger en unavngiven kilde fra administrationen til Reuters.

Demokraterne ser budgetudspillet som en chance for at vise vælgerne, at de er det parti, der repræsenterer de hårdtarbejdende middelklasse-amerikanere.

Budgettet forudser et underskud på 474 milliarder dollar, hvilket er 2,5 procent af det amerikanske bruttonationalprodukt. Samtidig bygger udspillet på en fortsat nedgang i andelen af arbejdsløse fra nuværende 5,6 procent til 5,4 procent.