Det kan Europa lære af USAs støtteopkøb

USA og Storbritannien har haft succes med støtteopkøb af obligationer, da finanskrisen hærgede, men det svære er at afvikle hjælpeprogrammerne. Den vej er lang og usikker.

Foto: MIKE BROWN

De amerikanske opkøbsprogrammer har virket. Det er økonomerne enige om. De ekstra 3.700 mia. dollar, der er postet ud i økonomien siden 2009, har haft den virkning, at USA kunne præstere en vækst på næsten fem procent i sidste kvartal, en arbejdsløshed under seks procent og en begyndende optimisme, der kan spores, selv om den berømte forbrugertillid endnu ikke har nået de store højder.

Så der er en grund til, at præsident Barack Obama lige nu er populær. For selv om dette eksperiment – for det var det, det var – har virket og i første omgang har flyttet USA væk fra »afgrunden« efter den største finanskrise siden 1930erne, så kommer nu det rigtigt svære: At få USA tilbage på ret kurs uden støtte fra opkøbsprogrammer og uden en hjælp fra en rekordlav rente.

For USA er ved at aftrappe programmerne, og der tales om en renteforhøjelse næste år. Ikke fordi der er nogen synlig grund til det, for inflationen er stadig meget lav. Men fordi man skal være klar til at bruge lige så mange økonomiske værktøjer for at få USA tilbage til normaliteten igen, som man gjorde i 2009, da man gradvist over en årrække ottedoblede pengemængden ved at opkøbe obligationer. Et samlet beløb, der svarer til Tysklands totale økonomi.

For der er nok at tage bestik af lige nu. Det går ganske godt for den amerikanske økonomi. Men amerikanerne føler det bare ikke. Der er under krisen skabt for mange deltidsjob, som pynter på statistikken, men som samlet set ikke giver en løn, som den enkelte amerikaner kan leve af. Forbrugerne holder på de få penge, de har.

Men det går den rigtige vej, og Den Amerikanske Centralbank holder øje med inflationen. Ikke fordi man frygter, at den bliver for høj. Men fordi man frygter det modsatte, og at man ved at afvikle hjælpeprogrammerne for hurtigt kan udløse en japansk situation, hvor forbruget går i stå, og at man nærmer sig en recesssion.

En del amerikanske økonomer mener da også, at det nærmest vil være et mirakel, hvis økonomien fortsætter vækstkursen med de problemer, europæerne har lige nu og med en oliepris, der er så lav, at den paradoksalt nok skaber usikkerhed frem for glæde i virksomhederne og hos forbrugerne, der slipper billigere end tidligere. Men så langt som centralbanken kan se frem, er der ikke tegn på, at nogle af de nøgletal, den holder øje med, går den forkerte vej.

Derfor er der også en stor glæde i USA over, at europæerne nu støtter vækstprogrammer ved at opkøbe obligationer. Obama har flere gange stærkt kritiseret især den tyske kansler, Angela Merkel, for at være alt for forsigtig med at stimulere økonomien. For amerikanerne mener, at deres eksempel burde blive en klassiker, når det drejer sig om krisehåndtering, også selv om gælden hober sig op. Det sidste er ikke noget, der vækker bred bekymring i USA, fordi man grundlæggende mener, at en stormagt som USA kan komme ud over den. Men det kræver så, at USA enes om en række reformer blandt andet om skatten. Men det er en helt anden historie.