Ny afgørelse bremser Mays brexit-plan: Nu ligger det i politikernes hænder

Den britiske højesteret har netop afgjort, at parlamentet skal stemme om brexit.

Den britiske højesteret har netop afgjort, at regeringen skal have det britiske parlamentets udtrykkelige godkendelse for at aktivere den såkaldte artikel 50-meddelelse, der aktiverer Storbritanniens exit af EU. Parlamentet skal derfor stemme om brexit i den nærmeste fremtid. Jorden skælver nu for alvor under Storbritanniens premierminister, Theresa May, og andre tilhængere af et »hårdt brexit«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Jorden skælver nu for alvor under Storbritanniens premierminister, Theresa May, og andre tilhængere af et »hårdt brexit«.

Den britiske højesteret har netop afgjort, at regeringen skal have det britiske parlamentets udtrykkelige godkendelse for at aktivere den såkaldte artikel 50-meddelelse, der aktiverer Storbritanniens exit af EU. Parlamentet skal derfor stemme om brexit i den nærmeste fremtid.

Højesteret fastslår videre, at det ikke er nødvendigt, at parlamenterne i Skotland og Nordirland giver grønt lyst for, at brexit-processen kan indledes.

Hvad ingen med sikkerhed ved er, om det britiske parlament giver grønt eller rødt lys til, at Theresa May må acceptere artikel 50. Men May har flere gange fastslået, at der kommet et brexit uanset hvad.

Selvom regeringen tabte appellen, så tror Danske Bank ikke, det forhindrer et brexit.

»Vi tror stadig, at Theresa May får udløst artikel 50 inden udgangen af marts, idet både Labour og De Konservative har sagt, at de vil stemme for en udløsning af artikel 50 i parlamentet,« siger senioranalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj.

Signalet er dog ikke til at tage fejl af, forklarer han.

»Den mere EU-kritiske regering bliver nødt til at involvere det mere pro-EU parlament. Mens Theresa May har lagt op til et hårdt brexit, hvor Storbritannien siger farvel til det indre marked og toldunionen for at være i stand til at begrænse immigrationen, så vil mange af de pro-EU parlamentsmedlemmer fortsat gerne have adgang til det indre marked,« siger Mikael Olai Milhøj.

Hvis parlamentet ender med at give grønt lys til artikel 50, bliver det centrale spørgsmål, om parlamentet vil opstille en række betingelser over for May.

Det er for eksempel ikke utænkeligt, at parlamentet vil kunne fastslå, at Storbritanniens premierminister skal gøre alt, hvad hun kan for at fastholde briternes tilgang til det indre marked. I så fald vil briterne gå et knap så hårdt brexit i møde i forhold til tidligere varslinger.

Det britiske pund har taget et dyk efter højesteret har fastslået, at parlamentet skal stemme om den aftale, som Theresa May har indgået. Lige nu er pundet nede med 0,65 procent i forhold til dollaren. Det skyldes blandt andet, at hele det politiske spil i værste fald kan forlænge Brexit-processen med flere år, vurderer makroanalytiker i Sydbank, Kim Blindbæk.

Kim Blindbæk forventer, at det britiske pund vil blive svækket yderligere i løbet af 2017 på grund af stor politisk usikkerhed.

Klik på den røde bjælke nedenfor, hvis du følge seneste nyt i brexit-sagen.​