Transatlantisk stævnemøde i milliardklassen

Den britiske premierminister, Theresa May, og USAs præsident, Donald Trump, vil skære i eksportafgifter og sikre arbejdskraftens frie bevægelighed. May møder på fredag én, hvis opførsel hun har kaldt »uacceptabel« – og Trump møder den elite, han har svoret at modarbejde.

Foto: Joshua Roberts, Jeff Overs Fold sammen
Læs mere

Sød musik kan opstå, når modsætninger mødes.

Protektionisme og frihandel, isolationisme og globalisering. Der er blevet påklistret alverdens økonomiske og ideologiske teorier på de nye tendenser, der ses i Storbritannien og USA.

På fredag skal USAs præsident, Donald Trump, og Storbritanniens premierminister, Theresa May, mødes. En mand og en kvinde, der ønsker at se deres hjemlande på vinderkurs. Men ikke med de samme redskaber:

Han har svoret, at han vil beskytte amerikanske arbejdspladser og hjemmemarked. Hun ser Brexit som en mulighed for at gøre Storbritannien til et fyrtårn for global handel.

»Amerika skal begynde at vinde igen. Vinde som aldrig før,« lød det fra Donald Trump i hans indsættelsestale.

»Jeg ønsker, at vi bliver et ægte globalt Storbritannien – den bedste ven og nabo for vores europæiske partnere, men et land, der også rækker længere ud end til Europas grænser,« sagde Theresa May i sin tale i sidste uge.

»Det bliver en hård skilsmisse«

Men det hårde Brexit, som May lagde op til i sidste uge, kan indebære, at det bliver meget vanskelige EU-forhandlinger, May går i møde:

»Jeg tror, at det bliver en hård skilsmisse – EU ved godt, at briterne er mere afhængige af dem, end EU er af briterne. Den frihandels­aftale, som May håber på, ligner den CETA-aftale, Canada med møje og besvær fik igennem, fordi den inkluderer tjenesteydelser,« forklarer Nordea-cheføkonom Helge Pedersen.

Helge Pedersen vurderer, at hvor Canada er vant til at forhandle frihandelsaftale med andre lande og har omkring 800 mand i sving med det, har briterne ikke forhandlet sådanne aftaler siden 1970erne og har lige nu kun omkring 15 ansat til formålet.

Så er det måske ikke så sært, at May kigger mod Trump og en transatlantisk aftale, som hun kan tage med til Bruxelles. Tirsdag skal den britiske Højesteret afgøre, om May skal høre Parlamentet om EU-udmeldingen.

Fælles fodslag

Hvad er det lige, de to ledere kan blive enige om, når de mødes på fredag?

De første forlydender går på, at Donald Trump ønsker at indgå en stor handelsaftale med briterne, der kan annonceres allerede i ugerne efter, May aktiverer Artikel 50 og starter udmeldelsesforhandlingerne med EU. Det beretter britiske The Telegraph.

Konkret ønsker Trump og May at sænke eller endda sløjfe afgifter på eksportvarer mellem USA og Storbritannien, hvilket skal gøre det lettere for flere hundrede tusinder arbejdere at rykke mellem de to lande.

Storbritannien og USA har været »allierede« på handelsområdet, siden Uafhængigheds­erklæringen blev underskrevet. Sidste år eksporterede Storbritannien for 332 milliarder kr. til USA og importerede for 427 milliarder kr. fra USA. Men det svarer kun til omkring en tredjedel af eksporten til euroområdet og endnu mindre af importen. Så briterne har store udfordringer forud for forhandlingerne med EU, for toldmure vil medføre eksporttab.

Der er omkring en million briter, der arbejder i USA, og det samme antal amerikanerne, der arbejder i Storbritannien. Så måske kan Trump bruge det som argument for, at han med en aftale med briterne sætter »Amerika først«, som han lovede ved sin indsættelse.