Nu skinner Solen igen på den spanske økonomi

En af Europas syge mænd, Spanien, har fået det bedre. Set med danske øjne trækker det store land Europa i den rigtige økonomiske retning, og solhungrende boligkøbere kan glæde sig over stabile eller stigende priser på boliger.

Den lille spanske by Relleu bag Costa Blanca kysten i Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Den økonomiske sol skinner på Spanien. Efter en årrække som en af Europas »syge mænd« er økonomerne nu imponerede over, at landets økonomi er kommet tilbage med en vækst på 3,4 procent over det seneste år.

Dermed rykker landet nu fra de fleste andre lande i Europa, der fortsat kører i det økonomiske slæbespor. Men det er ikke sket uden den voldsomme saltvandsindsprøjtning, landets regerende politikere traditionelt injicerer landet med op til et valg – der er sat til 20. december.

»Alt vokser i spansk økonomi lige nu. Vi ved fra tidligere valg, at de sparker gang i det offentlige forbrug op til at valg – denne gang med blandt andet skattelettelser og støtte til køb af ny bil,« forklarer cheføkonom Ulrik H. Bie fra Nykredit.

Men han har bemærket, at bilindustrien ikke alene klarer sig godt på hjemmemarkedet. Eksporten af biler fra VW-koncernen og spansk fabrikation af blandt andet Nissan og franske bilmærker er også steget med omkring 30 procent.

»Fødevareindustrien klarer sig også rigtigt godt. Eksportens andel af bruttonationalproduktet (BNP) er selvfølgelig steget, mens BNP var i bund. Men andelen stiger også nu,« siger Ulrik H. Bie.

Endelig peger han på, at skattelettelser til husholdningerne sammen med en øget beskæftigelse på en halv million job over det seneste år har fået privatforbruget til at vokse med 3,4 procent.

Det giver en risiko for en negativ handelsbalance på grund af øget import.

»Men det ser vi ikke, fordi eksporten stiger så kraftigt,« siger Ulrik H. Bie.

Problemerne lurer forude

Pernille Bomholdt Henneberg, som er senioranalytiker i Danske Bank, bider også mærke i, at den spanske vækst i årets tredje kvartal på trods af en lille opbremsning stadig ligger mere end dobbelt så højt som euroområdets 0,3 procent. Nu peger hun på, at det kommende valg kommer til at afgøre den fortsatte økonomiske fremgang i Spanien.

»Det står ikke klart, hvordan en kommende regeringen kommer til at se ud. Spanien har et euroskeptisk parti, Podemos, som så ud til at blive et af de største partier, og det kunne have givet problemer i forhold til eurosamarbejdet. Nu ser det i de seneste meningsmålinger ikke længere ud til, at de blive så store. Men virksomhederne tager det måske lidt mere med ro med investeringer på grund af usikkerheden,« siger Pernille Bomholdt Henneberg.

Stor dansk interesse

Set med danske øjne er Spanien både interessant som drivkraft i Europas økonomi og som feriemål for privatpersoner, hvoraf en del ligefrem køber boliger i landet.

Investeringerne i fast ejendom stiger i Spanien generelt, og kvadratmeterpriserne stiger nu på tredje år på Mallorca, mens de kun stiger meget langsomt eller ligger stabilt i fastlandets kystnære områder.

»Vi kan mærke stor efterspørgsel på Mallorca – rigtigt mange danskere kigger den vej,« siger Hanne Egaa, afdelingsdirektør i Nykredits internationale afdeling.

I fastlandets kystnære områder såsom Costa del Sol og Costa Blanca er der tidligere blevet bygget meget, og tilsvarende meget er blevet sat til salg.

»Der bliver bygget mere moderat på Mallorca. Der bliver ikke lige pludselig smækket noget nyt op, og man har gjort meget for at få et bedre udtryk – at holde standarden. Der er en mere kontrolleret byggeproces. Der stilles også krav på Costa del Sol og Costa Blanca, men der er nok steder, hvor det er gået lidt stærkt,« siger Hanne Egaa.

Nykredit har i 2015 lånt 600 millioner nye kroner ud til ejendomme i Spanien og Frankrig, og tabstallene er på vej ned igen efter krisen.

»Vi har en markant bedre betalingshistorik end under krisen. Det er ved at blive normaliseret, og det hænger også sammen med dansk økonomi,« siger hun.

Nykredit har dog højest haft ti overtagne ejendomme i Spanien og Frankrig, mens der er ydet lån til godt 3.000 ejendomme alene i Spanien.