OECD spår stabil vækst

Mens verdens økonomier langsomt er ved at komme op fart, så hænger Danmark lidt bagud med en lavere vækst end i Europa generelt.

Mens verdens økonomier er i bedring, så halter den danske økonomi bagud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensøkonomien får langsomt mere vind i sejlene. OECD spår stabil vækst i hele OECD-området, men USA og Storbritannien taber lidt økonomisk fremgang – dog fra et højt niveau.

OECD bruger en indikator, CLI, med blandt andet aktiekurser, tillidsmålinger og lageropbygninger i virksomheder til at forudse væksten seks måneder frem i tiden.

For USA viser den en vækst under normalt, mens den for OECD-landene under et viser en vækst på knap nok den normale vækst.

Den viser dog en samlet vækst lidt over det normale for de europæiske OECD-lande, og dermed ligger prognosen på linje med Nykredits seneste prognose, der blev opdateret i går. Også selv om eurolandenes økonomier tabte lidt tempo til en vækst på kun 0,3 procent i årets tredje kvartal.

»Vigtigere er det, at der nu har været vækst ti kvartaler i træk. Desuden var der økonomisk fremgang i alle de større økonomier, og fundamentet bliver dermed til stadighed stærkere. Årsvæksten på 1,6 procent var den højeste siden 2011,« påpeger cheføkonom Ulrik H. Bie i prognosen.

Nykredit forventer en vækst i 2016 på to procent og i 2017 på 2,3 procent – begge tal over, hvad Nykredit betragter som et langsigtet holdbart niveau.

Danmark klarer sig sløjt

Den højere vækst i en periode skyldes to faktorer: Dels har en række lande gennemført strukturreformer til gavn for økonomien, dels har Den Europæiske Centralbank, ECB, i sidste uge bebudet at pumpe endnu flere penge ud til at stimulere væksten.

Bankernes dag-til-dag-rente blev sendt endnu dybere ned i minus, og centralbanken forlængede og forøgede sit opkøbsprogram af obligationer for yderligere at presse renten ned.

»ECBs tiltag vil sikre, at lave pengepolitiske renter bliver sendt videre i realøkonomien som rigelig, billig likviditet. Det vil især gavne små og mellemstore virksomheder, der ikke som de største selskaber har haft mulighed for at finansiere sig billigt direkte i kapitalmarkedet,« vurderer Ulrik H. Bie.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, vurderer på baggrund af nye tal fra Eurostat om den faktiske vækst, at den økonomiske genopretning af Europa ikke er slået ud af kurs. Men Danmark klarer sig sløjt med en vækst på kun 0,9 procent i det seneste år og ligefrem et fald i BNP fra andet til tredje kvartal på 0,1 procent.

Europa oplevede en stigning i BNP på 1,9 procent med Østeuropa og Sverige i front.

Kun Grækenland, Finland, Estland og Italien har haft lavere vækst end Danmark – Grækenland med et fald i BNP på 0,9 procent.

»I lyset af, at de græske banker rent faktisk lukkede helt ned i juli, så er det dog nærmest en positiv overraskelse, at BNP ikke faldt mere,« mener Las Olsen.