Milliardær på klimamission for FN: Nordiske investorer kan være med til at ændre kursen

Den amerikanske milliardær Michael Bloomberg, der også er FNs særlige klimaudsending, opfordrer nordiske investorer og virksomhedsledere til at tage ansvar og påvirke både deres ansatte og de selskaber, de investerer i, til at skride til klimahandling.

New Yorks tidligere borgmester og FNs generalsekretærs særlige udsending på klimaområdet, Michael R. Bloomberg, var på besøg i København tirsdag. Han lagde ud med en rundvisning og et pressemøde sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen på Amager Ressourcecenter. Her blev han vist rundt af Jacob Simonsen, direktør for ARC. Efterfølgende gav han en peptalk til nordiske investorer ved Danske Bank Summit. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»I kan ikke ændre verden over natten. Men I kan tilskynde jeres medarbejdere og de selskaber, I investerer i, til at bekæmpe klimaforandringerne,« sådan lyder rådet fra Michael Bloomberg, stifter af medieimperiet Bloomberg, filantrop med en forkærlighed for blandt andet klima og miljø og FNs særlige udsending for klimahandling.

77-årige Michael Bloomberg, der i begyndelsen af marts i år endegyldigt opgav at forsøge at blive Demokraternes kandidat til det næste præsidentvalg trods sin store modstand mod blandt andet præsident Donald Trumps klimapolitik eller mangel på samme, var hovedtaler på dette års Danske Bank Summit i København.

Flere end 300 nordiske investorer, erhvervsledere og bankfolk havde tirsdag sat hinanden stævne på hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers i Ørestaden for at få inspiration til, hvordan de bedst kan navigere i de klimaforandringer, der presser sig mere og mere på i en verden præget af politisk opbrud internt i de enkelte lande og i det internationale samarbejde?

En perlerække af eksperter i global sikkerhed, klimaforandringer og grønne investeringer var mødt frem for at give deres bud på, hvad der skal til.

Mange af oplægsholderne tegnede et billede af en verden, hvor mørke skyer og stor usikkerhed truer, og hvor ikke mindst USAs præsident, Donald Trump, er slået ind på en kurs, som ændrer den verden, investorer og erhvervsfolk er vant til at operere i, både når det gælder at skrue ned for USAs deltagelse i multilateralt internationalt samarbejde og at puste til handelskrige med blandt andet Kina, og når det handler om at løse klimakrisen.

Michael Bloomberg, der i 2017 udgav bogen »Climate of Hope« sammen med miljøaktivisten Carl Pope, hørte dog til dem, der forsøgte at indgyde optimisme, og selv om han ikke lagde skjul sin modvilje mod den siddende amerikanske præsident, understregede han også, at trods manglende indsats fra Trump, så sker der faktisk positive ting på klimafronten i USA.

Det hjælper ikke, at Trump er præsident

Bloombergs filantropiske fond støtter blandt andet miljøorganisationen Sierra Club, der arbejder aktivt for at få lukket kulkraftværker i USA. Det er sket med uformindsket styrke, selv om Donald Trump har siddet ved roret.

»Det hjælper ikke, at Trump er præsident. Han har ikke været en fordel, når det gælder klimaændringerne. Men ikke desto mindre har USA i hans præsidentperiode lukket kulkraftværker hurtigere nu, end før han blev valgt. Det viser, at forbundsregeringen ikke har den store indflydelse på klimaudviklingen. Det handler først of fremmest om økonomi, om at blandt andet vedvarende energi er blevet billigere, og om pres fra investorerne,« sagde Michael Bloomberg.

Samtidig er Bloomberg slet ikke så sikker på, at USA er helt på vej ud af det internationale klimasamarbejde, som det ellers har været opfattelsen, efter at Trump meddelte, at USA forlader klimaaftalen fra Paris, som blev indgået i 2015, og som forpligter de deltagende lande til at tage initiativer, der kan holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader frem mod 2050.

Ved ikke, om USA træder ud af klimaaftale

»Du skal være bekymret over, hvad der sker i USA. Der er meget, at bekymre sig over. Men det er Trump, der er præsident, og han har det med at stå på begge sider af en sag. Så jeg ved ikke, om USA rent faktisk forlader Paris-aftalen, når det bliver muligt om et års tid. Trump har for vane at komme med prøveballoner, men når det bliver virkelighed, gør han undtagelser. Så det er ikke usandsynligt, at han ender med at sige, vi bliver,« sagde Michael Bloomberg, inden han hastede til lufthavnen for at nå sin flyver hjem til New York.

Inden da havde han også haft tid til at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og deltage i et fælles pressemøde, og selv om Bloomberg understregede, at han ikke ville blande sig i den danske valgkamp, gav han alligevel Lars Løkke Rasmussen positive ord med på vejen.

»På pressemødet ville mange have, at jeg skulle sige, at statsministeren skulle gøre mere for klimaet. Men alle kan sige, at de skal gøre mere. Jeg vil hellere vurdere, hvad folk har gjort. Derfor satser jeg på ham, fordi han har gjort noget som statsminister. Hellere det end på nogen, som ikke har gjort noget,« lød det fra den tidligere borgmester i New York.